Premiér Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Fico sa zastal na Facebooku ruských paralympionikov. Dva dni pred stretnutím s Putinom

23.08.2016, 19:02
Autor:
lmlmTASRTASR
Športový arbitrážny súd v utorok zamietol odvolanie Ruska voči vylúčeniu z hier, o ktorom rozhodol Medzinárodný paralympijský výbor.

Premiér Robert Fico sa dnes vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, ohradil voči vylúčeniu Ruska z paralympijských hier v Riu de Janeiro.

Chápem, že v normálnom profesionálnom športe ide často o prestíž a politika zohráva dôležitú úlohu, ide o množstvo medailí. Ale vnášať takýmto brutálnym spôsobom politiku medzi paralympionikov sa mi naozaj nepáči a myslím si, že to poškodzuje nás všetkých," hovorí premiér vo videu.

Fico ide do Moskvy za Putinom

Fico toto video zverejnil len dva dni pred odchodom do Moskvy, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Slovenský premiér reagoval na rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu. Ten v utorok zamietol odvolanie Ruska voči vylúčeniu z hier, o ktorom rozhodol Medzinárodný paralympijský výbor.

Fico toto rozhodnutie považuje za absurdné, absolútne ho odmieta a proti tomuto rozhodnutiu aj protestuje.

"Nejdú tam kvôli medailám. Idú tam preto, aby niečo dokázali a aby sa dokázali uplatniť v budúcom živote. Ak niekto zlyhal a možno manipuloval so vzorkami, treba ho individuálne potrestať. Ale kolektívne na základe kolektívnej viny odsúdiť takmer 300 športovcov nehovoriac o tom, že sú paralympionici, považujem za absurdné," dodal premiér.

35 „stratených pozitívnych nálezov"

Medzinárodný paralympijský výbor 7. augusta rozhodol o vylúčení Ruska z paralympiády aj na základe správy od Richarda McLarena, v ktorej informoval o systematickom dopingu v Rusku aj o 35 "stratených pozitívnych nálezoch" z paralympijských disciplín medzi rokmi 2012 až 2015.

Rusko obvinili zo zámeny vzoriek na zimnej paralympiáde v Soči, kde domáci získali trikrát viac cenných kovov ako ktorákoľvek iná krajina.

Rusi prijali verdikt súdu s veľkým rozhorčením. "Arbitrážny súd potvrdením verdiktu Medzinárodného paralympijského výboru demonštroval bezprecedentnú bezohľadnosť. Môžete potrestať trénerov a funkcionárov, ale nie paralympijských športovcov. Klobúk dolu, čo dokážu napriek svojmu hendikepu. Zaslúžia si rešpekt," citovala ruská agentúra TASS slová predsedu parlamentnej komisie pre kultúru, šport a mládež Dmitrija Sviščeva.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:43