Julija Latyninováwikimedia
StoryEditor

Pátrala, kto platí ruských trollov. Na ulici ju napadli a poliali fekáliami

24.08.2016, 10:40
Autor:
mslmsl
Nie je to prvýkrát, kedy bola literátka terčom šikany - vlani kvôli nej dokonca načas opustila krajinu.

Prominentná ruská novinárka a spisovateľka Julija Latyninová, známa svojím ostrým postojom voči Kremľu, sa stala obeťou ponižujúceho útoku. Dvojica maskovaných mužov na ňu vyliala vedro výkalov s výkrikom, že Latyninová na Rusko "hádže sr**ky".

Autorku liberálneho denníka Novaja Gazeta a stanice Echo Moskvy napadli túto sobotu priamo v centre Moskvy, na triede Nový Arbat, informovala RFE/RL.

Dvojica mužov, ktorí skrývali tvár za motocyklovými prilbami, sa k Latyninovej priblížila krátko potom, čo publicistka vystúpila zo svojho auta a zamierila do redakcie Echa Moskvy, kde moderuje týždenník zasvätený politickým komentárom.

Jeden z mužov na ňu rýchlo vylial vedro naplnené fekáliami, čo doplnil výkrikom, že Latyninová "hádže sr**ky" na Rusko, opísala publicistka bezprostredne po útoku vo svojom programe.

Videozáznam incidentu sa objavil aj v spravodajstve štátnej televízie, ktorá informovala tiež o tom, že polícia už začala vyšetrovanie.

Sama útok spája so svojimi článkami, v ktorých sa venovala financovaniu prokremeľských internetových agentov. Takzvaných trollov pritom spojila - a nebola prvá - s Jevgenijom Prigožinom, na Kremeľ napojeným podnikateľom prezývaným "Putinov kuchár", s ktorým Vladimir Putin spolupracoval už počas svojej petrohradskej éry a ktorému je pripisovaný okrem iného aj diskreditačný zoznam skutočných odporcov súčasného režimu.

Za Juliu Latyninovú sa postavil Ruský zväz novinárov. Aj on spojil útok s jej pracovnými aktivitami a vyzval vykonávateľov zákona, aby útok starostlivo vyšetrili, páchateľa ihneď vypátrali a po práve ich potrestali.

Novaja Gazeta vydala k veci vyhlásenie, v ktorom upozornila, že sa zďaleka nejedná o prvé napadnutie Julie Latyninovej. Pripomenula, že sa publicistce kvôli jej protirežimným článkom pravidelne vyhrážali a pred niekoľkými rokmi sa dokonca mala stať terčom plánovaného atentátu, ktorý sa nakoniec podarilo zmariť.

Ťažko možno považovať za náhodu, že sobotňajší agresori presne vedeli, kedy a kde Latyninovú hľadať, dodala a naznačila, že novinárka je sledovaná štátnymi bezpečnostnými zložkami.

Vyhrážky nakoniec dosiahli takú intenzitu, že Latyninová vlani v marci Rusko načas opustila. Vtedy ju znepokojil predovšetkým fakt, že sa údajne ocitla na zozname režimu nepohodlných osôb, ktoré majú byť odstránené.

01 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet 02 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 03 - Modified: 2024-05-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi sa chvália korisťou z ukrajinského bojiska. Putin opakuje Stalinovu taktiku 04 - Modified: 2024-05-10 13:09:17 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 05 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 20:02