Reuters
StoryEditor

"Štátny prevrat" u separatistov na východe Ukrajiny. Do pokusu mala byť zapojená aj Moskva

23.09.2016, 08:13
Autor:
ČTKČTK
Podľa ruskej agentúry Rosbalt je Plotnický už dlhší čas tŕňom v oku Moskve, ktorá sa usiluje o jeho zosadenie.

Špekulácie o ťažkých sporoch medzi povstalcami vo východoukrajinskom Luhansku dnes vyvrcholili oznámením o zmarenom "štátnom prevrate". Šéf Luhanskej "ľudovej republiky" Igor Plotnický na tlačovej konferencii oznámil, že o prevzatie moci sa pokúsili "skrachovaní politici, bývalí policajní dôstojníci a stúpenci starých poriadkov". Oznámil to povstalecký server Novorossija.

Sprisahanci podľa Plotnického chceli zneužiť luhanskú mládež a vyhnať ju do ulíc s požiadavkou "návratu jednotiek ukrajinskej armády a obnovenie starej (ukrajinskej) štátnej moci". Puču sa vraj podarilo predísť vďaka bdelosti luhanských tajných služieb.

Podľa ruskej agentúry Rosbalt je Plotnický už dlhší čas tŕňom v oku Moskve, ktorá sa usiluje o jeho zosadenie. Bývalý obchodník s benzínom sa dostal do konfliktu s luhanskými ministerstvami vnútra a štátnej bezpečnosti, ktorých pracovníci zhromažďujú dôkazy o Plotnického korupčných sieťach. Podiel Ruska na pokusoch o jeho zosadenie pripustil na tlačovej konferencii sám Plotnický, keď sa zmienil o "vnútorných nepriateľoch a ľuďoch, ktorí majú ochrancov v Rusku".

Konflikt s bezpečnostnými zložkami mal Plotnický už vlani v októbri, keď luhanskí policajti zadržali "ministra energetiky" Dmitrija Ljamina. Povstalecký vodca vtedy obvinil vedenie ministerstva vnútra, že akciu vykonalo bez jeho súhlasu a odvolal ministra štátnej bezpečnosti Leonida Pasečnika. Ljamin je však dodnes za mrežami a Pasečnik zostal vo funkcii.

Ešte predtým, v auguste 2015, vyviazol Plotnický z pokusu o atentát. Obvinil z neho Kyjev a amerických špiónov, avšak podľa úvah médií mal byť útok varovaním a výzvou k odchodu z funkcie.

Plotnického osud je podľa Rosbalt v rukách "ruských inštruktorov," ktorí pôsobia v Luhansku. Všetky kompromitujúce materiály o jeho korupčných aktivitách má podľa ruskej agentúry v rukách ruská kontrarozviedka FSB.

01 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 05 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:08