erdogan obamaReuters
StoryEditor

Turecko chce vyhnať islamistov z Rakky spolu s Američanmi, má však podmienku

25.09.2016, 13:20
Autor:
ČTKČTK
Rakka je de facto hlavným mestom kalifátu, ktorý IS vyhlásil na časti územia Sýrie a Iraku. V meste podľa odhadov žije až pol milióna ľudí.

Turecko sa chce po boku Spojených štátov podieľať na boji s radikálmi zo samozvaného Islamského štátu (IS) a vyhnať ich z ich bašty v sýrskom meste Rakka. Podmienkou je, že sa vojenskej operácie nebudú zúčastňovať kurdské povstalecké sily. Povedal to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecká armáda sa do pozemných bojov v Sýrii zapojila na konci augusta, kedy jej tanky prekročili spoločnú hranicu v okolí mesta Džarábulus. Na začiatku septembra Turecko oznámilo, že tureckým silám a povstaleckým jednotkám podporovaným Ankarou sa podarilo na severe Sýrie dobyť posledné pozície IS pri tureckej hranici.

Okrem boja proti radikálom z IS je ďalším cieľom Turecka v Sýrii zabrániť kurdským milíciám v ovládnutí súvislého pásu územia pozdĺž hranice.

"Náš minister zahraničia a vojenskí predstavitelia rokujú so Spojenými štátmi vo veci Rakka. Svoje podmienky sme im povedali," uviedol dnes Erdogan počas letu z New Yorku, kde sa na okraj Valného zhromaždenia OSN stretol s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom.

"Spoločný postup je pre nás významným krokom," dodal turecký prezident v rozhovore s televíziou NTV. Ak podľa neho Spojené štáty do vojenskej operácie nezapoja sýrske kurdské milície YPG a ich politické krídlo PYD, Ankara "môže bojovať v tejto bitke so Spojenými štátmi".

Medzi Spojenými štátmi a Tureckom panuje v poslednej dobe napätie. Erdogan v piatok USA obvinil, že dodali tento týždeň ďalšie zbrane kurdským bojovníkom na severe Sýrie. Pre Kurdov z milícií YPG, ktoré Ankara považuje za teroristickú organizáciu, údajne dorazili zbrane v dvoch lietadlách. Túto otázku vraj Erdogan zmienil aj počas stredajšej schôdzky s Bidenom, ktorý ale vraj o dodávke nemal žiadne informácie.

01 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 04 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:23