Reuters
StoryEditor

Orbánovo referendum je neplatné, o jeho výsledok sa však v Maďarsku strhol tuhý súboj

03.10.2016, 07:24
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Podľa Orbána ide o výnimočný výsledok, opozícia však tvrdí, že ide o jej jasné víťazstvo.

Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ. Ukazujú to takmer úplné výsledky sčítania, ktoré v noci na dnes zverejnila volebná komisia.

Z výsledkov sčítania 99,98 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že stanovisko maďarskej vlády proti kvótam podporilo viac ako 3,25 milióna voličov, teda 98,3 percenta tých, ktorí odovzdali platné hlasy.

Účasť na referende však dosiahla 43,9 percenta - a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy.

Obyvatelia Maďarska sa v referende vyjadrovali k otázke: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"

Orbán chystá dodatok k ústave

Maďarský premiér Viktor Orbán označil však na tlačovej konferencii výsledok referenda za výnimočný. Podľa svojich slov predloží dodatok k ústave, ktorý bude na vôľu voličov reagovať. Výsledok hlasovania musia brať do úvahy aj rozhodovacie orgány v EÚ, dodal.

O 15:00 SELČ bola účasť len 30,66 percent voličov, o dve a pol hodiny neskôr to bolo 39,88 percenta, citovala agentúra MTI z údajov volebnej komisie. Zo sčítania 98,82 percent hlasov vyplynulo, že tých platných je 3,2 milióna, pričom pre platné hlasovanie bolo potrebné 4,1 milióna hlasov maďarských voličov.

Aj jeden z poslancov, podpredseda parlamentu za vládnu stranu Fidesz Gergely Gulyás očakával účasť len okolo 45 percent. Aj napriek tomu ale Gulyás označil referendum za "jasné víťazstvo". Jeho strana bude vraj rešpektovať vôľu ľudu.

Ako poslanec uviedol, že podľa zákona náleží konečné rozhodovanie parlamentu, ale "politicky je to vôľa voličov, ktorá bude nasledovaná".

Víťazstvo ale oznámil aj predseda opozičnej strany Demokratická koalície Ferenc Gyurcsány, bývalý predseda socialistickej vlády. Viktor Orbán podľa neho s referendom zariskoval, utrpel ale obrovskú porážku. "Vyhrali sme," oznámil Gyurcsány na zhromaždení svojej strany.

Podľa krajne pravicového Hnutia za lepšie Maďarsko (Jobbik) sú výsledky referenda "osobným zlyhaním" Viktora Orbána. Ako uviedol šéf strany Gábor Vona, vládnuca strana Fidesz by sa teraz nemala snažiť výsledky hlasovania ospravedlňovať, ale skôr priznať, že "zlyhala".

"Nie je to dobrý deň pre pána Orbána"

Vodca Jobbiku v tejto súvislosti vyzval Orbána k odstúpeniu. Maďarskí voliči podľa neho nevyslali odkaz do Bruselu, ale ide o odkaz určený práve maďarskému premiérovi.

Podľa Bernadett Szélovej z opozičnej ekologicky zameranej strany LMP neplatné referendum oslabí pozíciu vlády pri zahraničných vyjednávaniach o migrácii. "Z tejto situácie vyjde oslabená nielen vláda, ale aj celá krajina," uviedla Szélová. Orbán podľa nej svojim správaním neustále poškodzuje záujmy Maďarska.

"Myslím, že ak bude účasť okolo 40 percent, bude to pre Viktora Orbána a jeho vládu fiasko," uviedol pred skončením hlasovania maďarský analytik Attila Juhász. Ten odhadoval volebnú účasť medzi 44 a 46 percentami.

Orbán ešte v sobotu vyzýval Maďarov, aby prišli hlasovať a kvóty odmietli. "Referendom môžeme vyslať posolstvo všetkým Európanom, povedať im, že je to na nás, európskych občanoch, aby sme spoločnými silami priviedli EÚ k rozumu, alebo ju nechali rozpadnúť sa," uviedol.

Na výsledky maďarského referenda už reagoval napríklad luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn. "Nie je to dobrý deň pre pána Orbána a naopak to nie je tak zlý deň pre Maďarsko a EÚ," povedal. Maďarský ľud sa podľa neho ukázal byť viac európsky ako jeho vláda.

Nedostatočnú účasť v ľudovom hlasovaní Asselborn označil za "pasívny odpor" väčšiny. "Dúfam, že sa v EÚ postavíme dôsledne na stranu väčšiny Maďarov a proti kurzu maďarskej vlády," dodal šéf luxemburskej diplomacie s tým, že si Maďari zaslúžia za svoje rozhodnutie rešpekt.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 04 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 05 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:02