islamský štátReuters
StoryEditor

Švédsko sa stáva liahňou džihádistov. Deti prisťahovalcov mieria do radov islamistov

10.10.2016, 14:30
Autor:
ertert
Potomkovia imigrantov sa v novej vlasti nedokážu integrovať.

Zo Švédska čoraz častejšie odchádzajú potomkovia imigrantov do radov Islamského štátu. Náborári teroristov pôsobia v oblastiach, kde žijú prevažne prisťahovalci. Polícia na boj s radikalizáciou nestačí. Chýba jej dostatočný počet strážnikov aj prísnejšie zákony, píše BBC.

Švédsko dlho patrilo medzi krajiny, ktoré sú ústretové k utečencom. Aktuálna kríza však zmenila postoje časti verejnosti i vlády. Nefungujúca integrácia prisťahovalcov sa prejavuje zvýšenou kriminalitou vo vylúčených oblastiach. Potomkovia rodín, ktoré pred rokmi prišli na sever Európy, tápu. Začleniť sa nedokázali.

Mladiství bez budúcnosti sú ľahkým terčom pre náborárov islamistov. Len zo Švédska do Iraku a Sýrie odcestovalo viac ako 300 ľudí. Väčšina smerovala do radov Islamského štátu (IS). Niektorí na bojiskách zomreli, iní sa vrátili do Švédska. To sa stalo jednou z najväčších liahní džihádistov v Európe v prepočte na počet obyvateľov.

Cestou k džihádu si prešlo aj mladé dievča, ktoré vyspovedali reportéri BBC. Priala si zostať v anonymite. Nedávno sa vrátila z bašty IS Rakka. Teraz žije v Göteborgu. Spomína na smrť manžela v Sýrii. Straší ju krik znásilňovaných jezídskych žien. Bombardovanie tam bolo na dennom poriadku.

Upálenie jordánskeho pilota

Spočiatku svoju dlhú cestu do Sýrie neľutovala. Po smrti manžela si však začala všímať, ako islamisti nedodržiavajú moslimské učenie. "Keď upálili toho jordánskeho pilota, spýtala som sa ich, ako mohli niečo také urobiť inému človeku. Je to podľa islamského učenia? Čo ja viem, tak nám nepovoľuje niekoho upaľovať," pýtala sa veliteľov. Smrť jordánskeho pilota islamisti zaznamenali v propagandistickom videu.

S pomocou ďalšieho bojovníka IS sa jej podarilo utiecť. Dostala sa do Turecka a späť do Švédska. Okrem spomienok jej ostali aj fotografie z bojiska. Britským novinárom ukázala zábery zbraní i jej zranenej dcérky. Tvár jej hyzdili stopy po črepinách. "Keď sa vydáte touto cestou, nerozmýšľate o normálnom živote. Myslíte len na to, ako zomrieť a dostať sa do neba," vysvetľuje.

Podobný príbeh má za sebou najmenej stovka ľudí, ktorí sa z Göteborgu vydali do IS. Druhé najväčšie švédske mesto patrí medzi jedno z národnostne najpestrejších v krajine. Tretina obyvateľov má prisťahovalecký pôvod. Na predmestí Angered až 70 percent. Práve tu sa v poslednej dobe množia problémy. Polícia predmestie považuje za rizikové. Náboženská obec sa snaží zaviesť miernejšiu formu práva šaría. Kontroluje obliekanie žien a zakazuje im návštevu diskoték.

Dve tretiny detí tu odchádzajú zo školy v pätnástich rokoch. Nezamestnanosť sa šplhá k 11 percentám. Na švédske pomery je to nezvyčajne vysoké číslo. Situáciu využívajú náborári IS. Jeden z miestnych mladíkov Imran tvrdí, že využívajú najmä mladých ľudí, ktorí stratili cestu. "Poďte s nami. Bojujte za Alaha. Bojujte za slobodu moslimov. Zabíjajú nás a znásilňujú. Plytváte životom. Od Švédov nič nedostanete," lákajú náborári nových bojovníkov.

Frustrácia a cesta k IS

Zraniteľná je najmä druhá generácia prisťahovalcov. Ich rodičia utiekli z vojnou zmietaných krajín. Vo Švédsku našli bezpečie. Boli vďační za to, čo im nová vlasť ponúkla. Ich deti cítia odmietnutie a diskrimináciu systémom. Vlasť rodičov je im cudzia, Švédsko za domov nepovažujú.

Východisko nachádzajú v radikálnych formách islamu. Najväčšiu mešitu na predmestí Angered pri modlitbách navštevuje okolo 500 ľudí. Imámovia im prednášajú o rešpektovaní švédskych zákonov a snahách o integráciu. Miestni však spomínajú na incident, keď dvaja veriaci prerušili imámov príhovor a obvinili ho z toho, že odmieta extrémizmus.

Radikalizácia vo štvrtiach prisťahovalcov prekvitá aj kvôli nedostatku policajných síl. Potvrdzuje to Ulf Bostrom, ktorý v Göteborgu dohliada na integráciu. "Prišli sme o 50 percent všetkých policajtov," vysvetľuje. Problémom sú tiež zlé zákony. Ktokoľvek sa z radov Islamského štátu vrátil do Švédska, nebol stíhaný, tvrdí Bostrom.

Od apríla švédske zákony trestajú len pokusy o vycestovanie z krajiny za účelom "páchania terorizmu".

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:57