Ilustračná snímka: YouTube
StoryEditor

Rusi našli reaktor z "Hirošimy". Skúmajú, či je aj po rokoch nebezpečný

05.09.2021, 16:30
Autor:
ČTKČTK
Jadrová ponorka K-19 projektu 658 bola prvým nosičom balistických rakiet s jadrovými hlavicami v sovietskom námorníctve.

Ruskí špecialisti našli na dne Karského mora pri pobreží súostrovia Nová zem kontajner jadrového reaktora jednej z prvých sovietskych atómových ponoriek K-19, ktorej nehoda v roku 1961 sa neskôr stala námetom hollywoodskeho filmu.

Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na veliteľa aeromobilnej jednotky záchranárov ruského ministerstva pre mimoriadne situácie Jevgenija Linejceva.

"Kontajner preskúmajú a odoberú z neho vzorky," uviedol portál Lenta.ru. Ďalšie médiá sa pýtajú, či nález môže byť potenciálnym zdrojom nebezpečenstva, veď K-19, prenasledovaná za svojej služby nehodami, bola povestným "strašiakom" sovietskeho námorníctva.

Nájdenie kontajnera bolo cieľom Linejcevovej expedície, plaviacej sa na výskumnej lodi Akademik Mstislav Keldyš. Objaviť kontajner sa podarilo vo štvrtok v Ambrosijevovom zálive za pomoci techniky.

Prvý nosič balistických rakiet

Špecialisti sa majú v najbližšej dobe ku kontajneru potopiť, prezrieť ho a odobrať vzorky, a to aj z rastlín, ktorými bol kontajner obrastený. Jadrová ponorka K-19 projektu 658 bola prvým nosičom balistických rakiet s jadrovými hlavicami v sovietskom námorníctve. Ale už jej prvá plavba skončila haváriou, plavidlo sa však podarilo dopraviť späť na základňu.

Vinou silných dávok radiácie zomrelo deväť námorníkov. Kvôli početným ďalším nehodám - v roku 1969 sa zrazila s americkou ponorkou a o tri roky neskôr nasledoval požiar - dostala ponorka prezývku Hirošima.

V roku 1990 bola vyradená a zošrotovaná. Portál dodal, že v zálivoch je obrovské množstvo rádioaktívneho odpadu zo skúšok jadrových zbraní na súostroví, ako aj častí jadrových ponoriek a atómového ľadoborca ​​Lenin. Potopená tu bola v roku 1982 jadrová ponorka K-27, ktorá sama utrpela haváriu s únikom radiácie v roku 1968. Tejto ponorke sa pre zmenu prezývalo Nagasaki.

Arktický jadrový cintorín

A tunajším končinám sa prezýva arktický jadrový cintorín. Ekológovia odhadujú, že na morskom dne leží vyše 17-tisíc kontajnerov s jadrovým odpadom, vrátane 15 kontajnerov s reaktormi z jadrových ponoriek a piatich vyradených ponoriek. "Celé toto bohatstvo je nutné čas od času kontrolovať, či nehrozí radiačné nebezpečenstvo," poznamenal denník Moskovskij komsomolec o cieľoch terajšej expedície, vybavenej okrem iného aj podmorským robotom.

Podľa osloveného odborníka prípadné nebezpečenstvo plynúce z kontajnera závisí na tom, či reaktor K-19 bol svojho času potopený aj s jadrovým palivom, alebo to pred tým odstránili, ako velil správny postup.

Prázdny reaktor by nepredstavoval žiadne nebezpečenstvo, zatiaľ čo v opačnom prípade by išlo o "časovanú bombu". V Hollywoode natočili v roku 2002 katastrofický film K-19: Stroj na smrť, v ktorom si zahrali hlavné úlohy Harrison Ford a Liam Neeson.

Na ruskú premiéru filmu sa zišlo v októbri 2002 do Petrohradu 52 veteránov z celého Ruska a Ukrajiny a niektorí sa pri premietaní neubránili slzám. "Som vďačný americkým filmárom, ktorí ako jediní predostreli hrdinstvo posádky K-19. Námorníci nesmeli o havárii hovoriť celé desaťročia," povedal jeden z nich Vladimir Pogorelov, ktorý označil snímku za ozajstné rekviem. Iní však kritizovali mnohé nepresnosti filmu, napríklad spor medzi kapitánom, ktorého stvárnil Ford, a jedným dôstojníkom, ktorého hrá Neeson.

Podľa ruských veteránov taký konflikt nikdy nenastal a je iba "výmyslom strýčka Sama". Snímka vtedy v Rusku silne pripomenula národnú katastrofu z leta roku 2000, kedy v troskách potopenej jadrovej ponorky Kursk zahynulo všetkých 118 námorníkov.

01 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 05 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:53