admirál kuznecovReuters
StoryEditor

Novinári skritizovali pýchu ruského námorníctva, kolega by ich poslal do plynu

24.10.2016, 21:38
Autor:
ČTKČTK
Podľa komentátora ruského prokremeľského denníka Komsomolskaja pravda môžu nelojálnych ruských žurnalistov vyliečiť len plynové komory.

Publicista Sergej Leleka tak reagoval na poznámky dvoch ruských novinárov, ktorí kritizovali vojnové schopnosti jedinej ruskej lietadlovej lode Admirál Kuznecov, ktorá mieri z Ruska do Sýrie.

Sergej Parchomenko a Anton Nosik v minulých dňoch verejne poukazovali na technické nedostatky a zastaranú výzbroj plavidla, ktoré zo Severného mora pláva cez Lamanšský prieliv do východného Stredomoria.

Podľa komentátorov ide o "antikvárnu vec, ktorá z času na čas pláva". Pri ceste Lamanšským prieplavom z lode stúpali kotúče čierneho dymu.

Parchomenko v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy povedal, že Admirál Kuznecov by odolával útoku maximálne 50 minút. Žiadne ruské lietadlo, ktoré operuje v Sýrii, by podľa neho nebolo schopné na palube lietadlovej lode pristáť, pretože na moderné stroje nie je Admirál Kuznecov pripravený.

Brániť ruskú základňu Tartus v Sýrii, čo je podľa úradného oznámenia ďalšou úlohu lietadlovej lode, vraj navyše nie je potrebné, pretože tam sú len "dve opravárenské dielne a mólo".

Kritické hodnotenie kvalít Admirála Kuznecova vyvolalo na stránkach Komsomolskej pravdy rozhorčený odpor. "Ak sa niekto stal vojenským expertom, potom ho z toho môže vyliečiť len plynová komora," napísal Leleka v reakcii na tvrdenie Parchomenka a Nosika. Čierny dym vraj loď v Lamanšskom prieplave vypustila preto, aby zastrašila nepriateľov.

​Lelekov článok neskôr z webu denníka odstránili, na autorovej stránke v sociálnych sieťach ale zostal. Šéfredaktorka denníka Olesja Nosovová čitateľov upozornila, že Leleka je len externým komentátorom.

Lietadlová loď Admirál Kuznecov, ktorá v čase spustenia na vodu niesla meno Leonid Brežnev, je vo výzbroji ruského námorníctva zhruba 25 rokov, jej stavba začala už v roku 1982. Predvlani mala prejsť generálnou opravou, ktorá ale bola pre nedostatok financií odložená.

List Komsomolskaja pravda sa stal stredom podobného škandálu v roku 2013, kedy jeho komentátorka Uljana Skojbedová v podtitulku svojho príspevku napísala, že "občas príde ľúto, že z predkov dnešných (ruských) liberálov nacisti neurobili tienidla na lampy". Veta spôsobila rozruch a výzvy na bojkot novín.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:18