sýria deti prácaReuters
StoryEditor

Dvanásť hodín za strojom. Sýrske deti v Turecku otročia pre veľké odevné značky

24.10.2016, 21:15
Deti a mladiství kvôli práci nechodia do školy a podľa expertov z nich môže vyrásť stratená generácia.

So zistením prišli reportéri relácie Panorama, ktorú vysiela britská BBC. Reportéri v utajení zistili, že detskú prácu využívajú textilné továrne, ktoré dodávajú tovar pre reťazce Zara, Mango, ASOS a Marks and Spencer. Tie majú zastúpenie aj na Slovensku.

Firmy na webových stránkach uvádzajú, že kontrolujú všetkých dodávateľov. Nejde však o prvý prípad, keď predajcovia čelia kritike kvôli detskej práci.

Kus handry

Najímanie utečencov na prácu v Turecku nie je ničím novým, pripomína The Guardian. Sýrčania, ktorí utiekli pred vojnou, v textilkách a ďalších továrňach pracujú načierno.

Sprostredkovatelia im vyplácajú v prepočte asi jedno euro na hodinu. Pracovné podmienky nezodpovedajú normám. "Ak sa tu niečo stane Sýrčanovi, zahodia ho ako kus handry," posťažoval sa jeden z utečencov.

Reportéri BBC pri pátraní narazili na prípady, kedy v textilkách pracujú sýrske deti a mladiství. Najmladšiemu z nich bolo desať rokov. Maloletí robotníci napríklad žehlia oblečenie, ktoré dodávatelia odosielajú do Európy.

Darragh MacIntyre z relácie Panorama uviedol, že Sýrčania sa sťažujú na nízke platy a otrasné pracovné podmienky. "Tušia, že sú vykorisťovaní, ale nemôžu s tým nič robiť," vysvetľuje.

Sľuby odevných gigantov

Tlačové oddelenie Marks and Spencer v reakcii na nové odhalenie uviedlo, že celú situáciu berie "extrémne vážne". Firma ponúkla všetkým Sýrčanom pracujúcim u tureckých dodávateľov legálnu prácu. "Etické obchodovanie je pre Marks and Spencer základom. Všetci dodávatelia musia spĺňať naše normy. Nebudeme tolerovať ich porušovanie a urobíme všetko preto, aby sa podobné veci neopakovali," uviedla spoločnosť.

Kritici však tvrdia, že sa jedná len o plané sľuby. Situácia v tureckých textilkách sa napriek snahám ochrancov ľudských práv nemení. Danielle McMullanová z Business & Human Rights Resource Centre tvrdí, že za vykorisťovanie pracovníkov sú zodpovedné cieľové firmy. "Nemôžu len vyhlásiť, že o ničom nevedeli. Majú povinnosť monitorovať dodávateľov a v akých podmienkach sa u nich pracuje," myslí si.

Niektoré odevné firmy v posledných rokoch presunuli výrobu z východnej Ázie do Turecka kvôli jeho strategickej polohe. Firmy sú vďaka tomu flexibilnejšie pri zmenách objednávok a nové modely oblečenia dokážu dostať do obchodov oveľa rýchlejšie.

Turecko sa podľa nemeckej stanice Deutsche Welle stalo štvrtým najväčším producentom textilu na svete. Tlak na rýchlosť a nedostatok pracovníkov v textilkách prevádzkovatelia riešia najímaním utečencov. Server Facing Financie uvádza, že až 60 percent všetkých zamestnancov v tureckých textilkách pracuje načierno.

Stratená generácia

V tureckých textilkách možno nájsť oblečenie veľkej časti európskych značiek. Reportéri narazili napríklad na oblečenie od firmy ASOS. Spoločnosť uznáva, že bolo vyrobené v Turecku, jednalo sa však údajne o neautorizovanú textilku. Pracovalo tu 11 dospelých Sýrčanov a traja mladší ako šestnásť rokov. ASOS všetkých maloletých finančne podporí, aby sa mohli vrátiť do školy. Dospelí budú dostávať výplatu, kým si nenájdu legálnu prácu.

V textilkách, ktoré dodávajú oblečenia pre firmy Mango a Zara, utečenci pracujú až dvanásť hodín denne. S nebezpečnými chemikáliami a bez ochranných prostriedkov.

Podľa zástupcov spoločnosti Mango sa jedná o jej neznámeho subdodávateľa. Následná inšpekcia podľa tlačovej správy nepotvrdila, že by v prevádzkarni pracovali Sýrčania. Zara uvádza, že na základe 46 nezávislých auditov v roku 2014 získalo bezmála 90 percent jej dodávateľov dva najvyššie možné ratingy.

Utečenci nemôžu v Turecku legálne pracovať. Deti kvôli zárobku nechodia do školy, čo môže byť podľa expertov v budúcnosti veľký problém. Do školských lavíc podľa organizácie Human Rights Watch neusadá najmenej 400 000 sýrskych detí, ktoré žijú s rodinami v Turecku.

Deti často končia v začarovanom kruhu mimo školskej lavice už v samotnej Sýrii. Pred prepuknutím občianskej vojny pritom navštevovalo základnú školu 99 percent detí, strednú školu podľa štatistík organizácie UNICEF 82 percent.

01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 21:26