Reuters
StoryEditor

Islamský štát pri zúfalej obrane masakruje civilistov. Výbušniny sú všade, aj v chladničkách

26.10.2016, 11:03
Rozhodujúca bitka proti Islamskému štátu v Iraku môže trvať dlhé mesiace, radikáli využívajú rôzne taktiky obrany.

Islamský štát v Mósule čelí obrovskej presile. Využíva preto viacero taktík, ktorými sa snaží spomaliť postup irackých a kurdských jednotiek. Džihádisti do boja vysielajú drony či samovražedných atentátnikov a využívajú dômyselnú sieť tunelov. Pri obrane mesta môžu nasadiť ľudské štíty.

Bitka o Mósul vstúpila v pondelok do druhého týždňa. Iracké jednotky doteraz v spolupráci s Kurdmi obsadili 80 dedín a zabili najmenej 800 džihádistov. Do operácie je nasadených 90-tisíc bojovníkov, Islamský štát má k dispozícii desatinu z tohto počtu (aktuálny vývoj bitky môžete sledovať na interaktívnej mape tu).

Experti však varujú, že vďaka gerilovej taktike boja môžu odolávať aj niekoľko mesiacov. Postup spojeneckých síl spomaľujú najmä tisícky nastražených výbušných zariadení. Počas prvého týždňa ofenzívy irackej armádne velenie potvrdilo zabezpečenie dvoch výrobní bômb. Vojaci v teréne riadene odpálili 400 výbušných zariadení.

Veliteľ kurdských špeciálnych jednotiek Zerávání Bajat Mzuri serveru CNN oznámil, že po výbuchu nastražených bômb zomrelo pri ofenzíve viac vojakov ako počas prestreliek. "Dávajú ich na cesty aj do domov. Oslobodíme dedinu a bomby sú všade. Ľudia sa vrátia do svojich domovov, otvoria dvere či chladničku a vyletia do povetria," opísal. Čistenie jednotlivých dedín je podľa neho zdĺhavé a môže trvať mnoho týždňov.

Tunely, drony a samovražedné útoky

Islamisti pri obrane mesta vsádzajú tiež na samovražedné útoky. Najčastejšie do akcie vysielajú autá napchaté výbušninami či dobrovoľníkmi navlečenými do samovražedných viest, píše AP. Do pondelka iracké jednotky zlikvidovali 127 automobilov plných výbušnín.

Samovražedné vesty či batohy Islamský štát vyrába z trhaviny C4, ložiskových guľôčok a ďalších kovových predmetov. Džihádisti ovešaní výbušninami vyčkávajú na príchod vojakov a potom sa medzi nimi odpália. Straty na životoch môžu byť pri takých útokoch významné.

Od vyhlásenia kalifátu pred viac ako dvoma rokmi vznikla v Mósule a jeho okolí dômyselná sieť tunelov. Tie umožňujú bojovníkom IS nepozorovaný pohyb po meste aj prípadný únik. Sieť podzemných chodieb sa hodí aj pri útokoch na iracké vojská. Pri jednom z nečakaných výpadov sa pred postupujúcimi vojskami náhle zo zeme vynorila skupina ozbrojencov. Moment prekvapenia je v tomto ohľade rozhodujúce, zvlášť v prípade, ak útočníci nesú samovražedné vesty.

​Islamský štát nasadzuje aj modernú techniku ​​a nad bojisko vysiela drony. Tie síce veľkú skazu v radoch nepriateľov nespôsobujú, pretože môžu niesť len malé nálože, ale poskytujú dôležité informácie o postupe nepriateľských vojsk a vývoji na bojisku.

Prvý úspešný útok dronu si islamisti pripísali v polovici októbra. V Iraku stroj riadený na diaľku pristál medzi kurdskými milicionármi a príslušníkmi francúzskej špeciálnej jednotky. Následný výbuch zabil dvoch kurdských bojovníkov. Francúzi vyviazli so zranením.

​Islamský štát sa tiež snaží odvádzať pozornosť od bojov pri Mósule sériou nečakaných ofenzív v ďalších irackých regiónoch. Armáda kvôli nim musí štiepiť sily. V piatok a v nedeľu islamisti zaútočili pri Kirkúku. Nájazdu islamistov musí odolávať aj mesto Rutba. Iracká armáda na miesto v utorok povolala posily. Rutbu obýva asi 22-tisíc ľudí a prevažná väčšina z nich sú sunniti. Mesto leží v provincii Anbár a je považované za okrajové mesto v Iraku, ale nachádza sa na strategickom mieste, na ceste spájajúcej Bagdad s Ammánom.

Psychologická vojna

Samostatnou kapitolou taktiky islamistov je psychologická vojna. Islamský štát často zriaďuje svoje základne priamo v domoch civilistov, používanie ľudských štítov opakovane odsúdila OSN. Islamisti pred začatím ofenzívy podľa nepotvrdených správ nahnali stovky ľudí z okolitých dedín do centra Mósulu. Poslúžiť mali ako ľudské štíty priamo na bojisku.

Na civilné obyvateľstvo teroristi cielia aj po tom, čo ich mesto oslobodia iracké a kurdské vojská. Smutným príkladom je sobotňajší masaker v meste Nimrud. Miestni obyvatelia si mysleli, že sú po prechode armády v bezpečí. Islamisti sa však len ukrývali a následne zavraždili najmenej 40 civilistov.

Iracká armáda v súčasnosti nemá dostatok prostriedkov na stráženie všetkých oslobodených miest a dedín. Islamisti toho v posledných dňoch niekoľkokrát využili. Hovorca OSN v utorok informoval, že džihádisti sa pri Mósule dopúšťajú nepredstaviteľných krutostí. Iračania na oslobodenom území objavili telá 50 bývalých policajtov, našli sa aj telá 70 zabitých dedinčanov a 15 ďalších, ktoré radikáli nahádzali do rieky. Hovorca varoval, že islamisti môžu v krajnom prípade pri obrane mesta použiť aj chemické zbrane.

Ustupujúci Islamský štát si osvojil aj taktiku, ktorú použil Saddám Husajn počas vojny v Perzskom zálive. Zapaľovanie ropných polí má zničiť ropné vrty, oblaky dymu navyše znemožňujú presné bombardovanie ustupujúcich islamistov. Cez víkend radikáli zapálili tiež závod na spracovanie síry južne od Mósulu. Zdravotníci ošetrili tisíc ľudí, ktorí sa nadýchali toxických splodín.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:59