Reuters
StoryEditor

Islamský štát pri Mósule zabil 230 ľudí. Tisíce rodín používá ako ľudské štíty

28.10.2016, 12:52
Autor:
ČTKČTK
Islamský štát uniesol desiatky tisíc žien, mužov a detí.

Iracké šiitske milície pripravili ofenzívu proti radikálom z Islamského štátu západne od Mósulu. Boje podľa zástupcov milícií začnú do niekoľkých hodín, maximálne dní. Radikáli tento týždeň podľa OSN pozabíjali 232 ľudí a ako ľudské štíty použili 8 000 rodín z okolitých dedín.

Šiitske zložky ľudových mobilizačných síl (PMF) nie sú nasadené do boja o sunnitský Mósul, ale majú bojovať západne od neho. V piatok ich hovorca Ahmad Asadí povedal, že ofenzíva západne od Mósulu začne "za niekoľko dní alebo hodín". Bude zameraná na mesto Tall Afar a oblasti blízko tureckej hranice. Tam žije podľa agentúry Reuters komunita irackých Turkménov, takže možno očakávať reakciu Ankary. V Tall Afare ale žili do roku 2014, kedy mesto obsadil IS, tiež šiiti.

Turecký minister zahraničných Mevlüt Çavuşoglu v stredu povedal, že v prípade útoku na Tall Afar Turecko zareaguje. Ankara má na severe Iraku svoje jednotky.

Prítomnosť šiitov na bojisku vyvoláva obavy z toho, že to vyprovokuje trenice medzi sunnitmi a šiitmi podobne ako za invázie, ktorá začala v roku 2003. Šiiti pomáhali irackej armáde oslobodzovať iné iracké mestá a podľa niektorých informácií sa mstili na sunitskom obyvateľstve. OSN v júli oznámila, že má zoznam 640 sunnitských mužov a chlapcov, ktorých milície zajali vo Fallúdži.

Podľa predpokladov nasadí IS do boja o Mósul tisíce svojich bojovníkov. Hovorca Vysokého komisára OSN pre ľudské práva v piatok povedal, že IS uniesol desiatky tisíc žien, mužov a detí z oblastí pri Mósule a využil ich ako ľudské štíty. V stredu skupina povraždila 232 ľudí, ktorí odmietli poslúchnuť rozkazy. Bolo medzi nimi 190 bývalých irackých vojakov, zvyšní boli civilisti.

Organizácia Human Rights Watch (HRW) vyjadrila pochybnosti nad tým, ako Kurdi preverujú ľudí utekajúcich z územia, ktoré IS ovláda. Od skupín sú oddelení muži starší ako 15 rokov a v mnohých prípadoch sú dlho zadržiavaní. Podľa HRW to odporuje irackému zákonu.

Kurdi ale tvrdia, že povrchné preverenie týchto ľudí by mohlo mať tragické následky. Panujú obavy, že s civilistami utekajú tiež členovia IS a na území za frontom založia spiace bunky. Pred týždňom ich niekoľko zaútočilo v Kirkúku a pozabíjali desiatky ľudí.

"Nikto by nemal byť zadržiavaný, pokiaľ nie je podozrivý z trestnej činnosti," oznámila zástupkyňa riaditeľa blízkovýchodnej sekcie HRW Lama Fakihová. Civilisti sú premiestňovaní do tábora v provincii Irbíb a muži sú umiestnení do oddelenej sekcie. S rodinami môžu komunikovať cez plot.

01 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 05 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:44