Michael KocábMafra
StoryEditor

Michael Kocáb: Miloš Zeman vťahuje Česko do izolácie

28.10.2016, 14:05

V Českej republike je dnes štátny sviatok vzniku 1. ČSR. Prezident republiky odovzdáva už tradične štátne vyznamenania. Tento rok sa Miloš Zeman opäť nevyhol kritike. Na jednej strane za to, že čoraz častejšie sú adresátmi vyznamenaní jeho osobní priatelia a podporovatelia, na druhej strane prezident odmietol aktuálne udeliť vyznamenanie človeku, ktorý prežil holokaust.

Viacerí, vrátane ministra kultúry Daniela Hermana, upozorňujú na to, že za celou kauzou sú nadštandardné väzby prezidenta smerom k Číne a Rusku. O dnešnom, pre Českú republiku slávnostnom dni, sa Karol Lovaš porozprával s Michaelom Kocábom – bývalým disidentom a politikom.

Nedostali tohtoročné oslavy na Pražskom hrade už tradične pachuť všeobecného pohoršenia a rozdelenia spoločnosti?

Bolo by nesprávne takýmto tendenciám podľahnúť. Každopádne rozhodnutie pána prezidenta možno celkom iste považovať za spúšťací mechanizmus uvoľňujúci priechod obecnej nespokojnosti. Miloš Zeman nereprezentuje túto krajinu ako by mal a vťahuje ju do izolácie. Zmena prozápadnej orientácie je čoraz jasnejšia. Hovorí na nás jazykom, ktorý je nám cudzí. Opatrnou okľukou sa znovu vraciame do ruského chomútu.

Prečo sa Miloš Zeman chová spôsobom, ktorý je pre značnú časť českej verejnosti neprijateľný?

Môže ísť o všeobecnú tendenciu, alebo je pod tlakom. Treba vedieť, že je obklopený čínskym a ruským poradcom z okruhu ľudí, ktorí sú nebezpeční.

Obklopuje sa prezident Zeman nebezpečnými ľuďmi?

Ja si to myslím. Dá sa polemizovať o napojení týchto ľudí napr. na komunistickú stranu Číny, prípadne na jej tajné služby. Tá prirodzená inklinácia k Rusku je u prezidenta zrejme záležitosťou jeho komunistickej minulosti.

Do akej miery môže Zemanovo správanie súvisieť s jeho vzťahom k alkoholu?

Najnovšie sa v kuloároch objavili informácie, podľa ktorých, delegácia na pohreb slovenského prezidenta Kováča priletela neskoro preto, lebo český prezident jednoducho zaspal. A neskôr sa vyhovárali na všetko možné. Až alarmujúca je neúčasť na pohrebe Šimona Peresa. Alkohol je nesporne za drsnými výrokmi, ktoré rád používa. Určite nezvláda svoj úrad tak, akoby mal. Mnohé klamstvá v kauzách Peroutka, Brady, či pohreb slovenského exprezidenta, sú toho priamym dôkazom. V iných krajinách by lži v takomto rozsahu viedli k procesu odvolania hlavy štátu.

Dá sa súhlasiť s názorom, že súčasný vývoj v Českej republike až nápadne pripomína polovicu 90 rokov, keď  na Slovensku vládol premiér Vladimír Mečiar?

Dá sa povedať, že po Havlovom odchode, akoby sme zaradili spiatočku. Česká republika však nie je len prezident. Dnes ide už o otázku udržania našej prozápadnej orientácie. Nachádzame sa v mimoriadne alarmujúcej situácii. Očakávam stupňovanie občianskej nespokojnosti. A to nie je pre žiadnu spoločnosť dobrá správa.

01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2023-03-09 06:22:11 - Feat.: - Title: Petr Pavel sa vo štvrtok stane novým českým prezidentom, nahradí Zemana. Jeho tím avizuje prekvapenia 03 - Modified: 2023-03-02 13:08:44 - Feat.: - Title: Rakúsko môže vďaka neutralite hrať mediačnú rolu medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí Zeman 04 - Modified: 2023-02-06 10:54:52 - Feat.: - Title: Zeman kondoloval Erdoganovi a vyjadril sústrasť sýrskemu ľudu. Zraneným praje skoré uzdravenie 05 - Modified: 2023-01-30 12:50:20 - Feat.: - Title: Neutrálne Srbsko by mohlo byť mediátorom medzi Ukrajinou a Ruskom, povedal Zeman
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:32