TASR/AP
StoryEditor

Reuters: Rusi tajne poslali žoldnierov z Ukrajiny bojovať do Sýrie. Moskva to popiera

04.11.2016, 15:18
Autor:
sansan
Rusko sa do vojny v Sýrii oficiálne zapája len zo vzduchu, ale podľa zdrojov sa Rusi zapájajú aj do pozemných bojov.

Hoci Moskva tvrdí opak, ruskí vojaci sa v Sýrii zapojili do bojových operácií. Za Asada bojujú ako žoldnieri, spolupracujú však s ruskou armádou. Tvrdí to agentúra Reuters s odvolaním sa na pozostalých padlých vojakov. Rusko v Sýrii oficiálne vykonáva len vzdušné operácie, na zemi má len malé množstvo špeciálnych jednotiek.

Na začiatku tohto roka zahynuli v severnej Sýrii dvaja ruskí vojaci. 38-ročného Maxima Kolganova vo februári zabili povstalci neďaleko Aleppa, o mesiac neskôr zomrel po prestrelke pri Palmýre rovnako starý Sergej Morozov. Obaja muži patrili do rovnakej, asi stočlennej jednotky ruských vojakov, ktorá v Sýrii podporovala vojsko prezidenta Assada.

O niekoľko mesiacov neskôr dostali ich rodiny medaily - vyznamenanie za statočnosť a obeť pre svoju vlasť, ktoré osobne podpísal prezident Vladimir Putin.

Snaha o utajenie

Podľa zistení agentúry Reuters však ani jeden z padlých vojakov pre ruský štát nepracoval.

V Sýrii pôsobili ako súkromní kontraktori, ktorých Kremeľ do Sýrie nasadil tajne.

Rusko sa do vojny v Sýrii oficiálne zapája len zo vzduchu, na zemi má len malé množstvo špeciálnych jednotiek. Podľa informovaných zdrojov sa však Rusi zapájajú aj do pozemných bojových operácií.

Ruských vojakov si ako kontraktorov alebo žoldnierov najímajú súkromné ​​spoločnosti. Aj napriek tomu ale naďalej úzko spolupracujú s ruskou armádou. Do Sýrie sa dostávajú na palubách ruských vojenských lietadiel, ktoré pristávajú na ruských základniach. V prípade zranenia sú liečení v nemocniciach určených pre ruskú armádu. A za svoje činy potom dostávajú štátne vyznamenanie.

Snahu utajiť existenciu týchto vojakov dokazuje aj fakt, že o smrti Kolganova, Morozova ani ďalších mužov sa verejnosť nemala dozvedieť. Ich rodiny dostali len strohé informácie a zákaz hovoriť s novinármi. Reportérom Reuters sa napriek tomu podarilo kontaktovať jednu z rodín, ktorá uviedla, že za smrť svojho príbuzného v Sýrii dostala finančnú kompenzáciu - v prepočte asi 92-tisíc eur.

Počet ruských žoldnierov, ktorí v Sýrii bojujú pod taktovkou Kremľa, je neznámy, rovnako ako bližšie informácie o ich prípadných úmrtiach. Kremeľ ani ministerstvo obrany na otázky Reuters nereagovali. Rovnako hmlisté sú aj informácie o spoločnostiach, ktoré kontraktorov najímajú, a zdroje, z ktorých prúdi financie na ich výplaty.

Žoldnieri do Sýrie zamierili rovno z Ukrajiny

Podľa ruských zákonov je práca v zahraničí ako kontraktor alebo žoldnier nelegálna. Reuters však pripomína, že za posledných 25 rokov sa do bojov v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu zapojilo veľa ruských občanov. V roku 2014 sa mnoho Rusov otvorene pripojilo k proruským separatistom na východe Ukrajiny. Podľa Kremľa však išlo o dobrovoľníkov nezávislých od ruskej armády.

Na východe Ukrajiny bojovali aj Morozov s Kolganovom, a to v rovnakej jednotke, ktorá sa neskôr zapojila do bojov v Sýrii.

Jeden z ukrajinských separatistov uviedol, že do Sýrie zamierilo veľa vojakov, ktorí sa nedokázali vrátiť do bežného života.

"Teraz ich stretávam a vidím, ako veľmi sa zmenili. Nemám sa s nimi o čom baviť. Nedokážu si predstaviť život bez vojny. To je dôvod, prečo odišli bojovať do Sýrie," povedal.

Podľa jedného z ruských dôstojníkov boli "dobrovoľníci" z Ukrajiny poslaní do Sýrie po tom, čo sa ukázalo, že Asadove jednotky svoje pozície bez cudzej pomoci neudržia.

"(Arabi) nevedia, ako zaútočiť, nieto ako premôcť svoje inštinkty a vyraziť proti guľkám. Ako ich k tomu prinútiť? Jedine tak, že im pôjdete príkladom. Preto naši chlapi posilnili ich jednotky," povedal. A či pritom rokovali v spolupráci s ruským ministerstvom obrany? "Samozrejme," odvetil dôstojník.

01 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 02 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 03 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 04 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 05 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:01