michail saakašviliReuters
StoryEditor

Podporujete kriminálny klan vrahov, obvinil Saakašvili Porošenka. A vzdal sa vysokej funkcie

07.11.2016, 13:24
Autor:
ČTKČTK
V Odese vraj hlava štátu podporuje dva miestne kriminálne klany a blokuje reformný proces.

Odeský gubernátor Michail Saakašvili zložil dnes funkciu a v odôvodnení svojho kroku obvinil ukrajinského prezidenta Petra Porošenko z krytia korupčných praktík. Saakašvili vraj "začína novú etapu boja" s korupciou.

Saakašvili stál v rokoch 2004-13 na čele Gruzínska a preslávil sa úspešným presadzovaním protikorupčného programu. Po odchode z funkcie mu Porošenko vlani v máji zveril úrad guvernéra významnej Odeskej oblasti na juhu krajiny.

Saakašvili ale od začiatku pôsobenia na Ukrajine poukazoval na nečinnosť kyjevských úradov v boji s úplatkárstvom, ktoré podľa neho "siaha do najvyšších poschodí ukrajinskej politiky". V čoraz väčšej miere začal zo zodpovednosti za neuspokojivý stav obviňovať priamo Porošenka.

Saakašvilimu podľa dnešného vyjadrenia vadí nezdar bezcolnej zóny v Odeskom prístave, ktorá bola jedným z jeho hlavných projektov.

Porošenko ale vraj napriek sľubom budovanie zóny nepodporil, a navyše podporuje v Odese "kriminálny klan vrahov" a iný "klan korupčníkov". Odeskú oblasť vraj Kyjev vydáva nepriateľom Ukrajiny, oporou korupcie je podľa Saakašviliho minister vnútra Arsen Avakov.

"Nemienim o tom mlčať, už toho mám všetkého dosť," zveril sa Saakašvili novinárom. Poslednou kvapkou vraj bolo zverejňovanie majetkových pomerov ukrajinských politikov a štátnych úradníkov, ktoré odhalilo ich mnohomiliónové, podľa kritikov nelegálne získané imanie.

Svoj boj ale Saakašvili nemieni vzdať. "Rozhodol som sa začať novú etapu boja, nech nedúfajú, že sa ma zbavia," povedal gruzínsky exprezident bez ďalšieho spresnenia. Kyjev sa zatiaľ k jeho demisii nevyjadril.

Porošenko medzitým uviedol, že Saakašviliho odvolá, ak o to vláda požiada. Vláda tvrdí, že je ochotná gubernátorovej žiadosti o odvolanie vyjsť v ústrety, demisia ale vraj ešte nedorazila. Prezidentská kancelária podľa denníka Ukrajinská pravda vyberá Saakašviliho nástupcu, zatiaľ čo v Kyjeve sa špekuluje, že sa exprezident stane "motorom" novej politickej strany.

Odeský starosta Gennadij Truchanov označil Saakašviliho za konfliktného a neefektívneho funkcionára, ktorý ako "dočasná figúrka" nebol schopný nastoliť poriadok a uskutočniť sľubované reformy. Je vraj rád, že nastalo "precitnutie" a povedal tiež, že Odesa vinou Saakašviliho "experimentov" stratila dva roky a situácia sa len zhoršila.

Saakašvili sa vlani na jeseň postavil proti znovuzvoleniu Truchanova, ktorého napádal ako proruského a skorumpovaného politika. "Radnice Odesy sa chopili tí, ktorí sfalšovali miestne voľby rýchlosťou zelených mužíkov," povedal v narážke na bleskové obsadenie Krymu ruskými vojakmi po prozápadnom prevrate v Kyjeve z februára 2014.

01 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské pozície ničí „divoká lasička“. Ukrajinci si obľúbili vzdušný trik, ktorý sa osvedčil USA vo Vietname 02 - Modified: 2024-05-17 10:58:14 - Feat.: - Title: Ukrajina už nestíha zostreľovať rakety. Rusom vychádza nová taktika 03 - Modified: 2024-05-16 19:14:52 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond skontroluje Kyjev. Nová misia preskúma, či dodržiava podmienky úveru 04 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 05 - Modified: 2024-05-15 12:37:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty dajú na vyzbrojovanie Ukrajiny dve miliardy dolárov, oznámil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 04:28