Minister Kaliňák má problém. On však akékoľvek pochybenie odmieta.TASR
StoryEditor

Unikol Kaliňákov dokument. Takto chce vyriešiť krízu v Európskej únii

21.11.2016, 13:49
Autor:
chocho
Slovenské ministerstvo vnútra pripravuje reformu migračnej politiky únie.

Slovensko ako predsedajúca krajina v Rade Európskej únie si vzalo na starosť zreformovať imigračný systém únie. Slovenské ministerstvo vnútra pripravovaný dokument médiám neposkytuje s odôvodnením, že ide o pracovný materiál, o ktorom sa bude rozhodovať až v decembri.

Tento dokument do médií však predsa len unikol. Konkrétne do českých Hospodářských novin, ktoré článok o pripravovaných zmenách zverejnili na svojom webe.

Solidarita podľa vlastného uváženia

Reforma migračného systému únie je na Slovensku v kompetencii ministerstva vnútra.

Podľa českých HN ministerstvo Roberta Kaliňáka v dokumente navrhuje, aby mohla každá krajina únie prispieť v súčasnej aj v budúcich migračných krízach podľa vlastného uváženia.

Tým by bol negovaný princíp, ktorý zahrňoval aj systém povinných kvót, že postup krajín únie bude jednotný.

Krajiny odmietajúce prijať utečencov by tak mohli prejaviť solidaritu iným spôsobom. Napríklad finančne.

Novinkou v slovenskom návrhu je, že by si krajiny únie mohli vziať na starosť vracanie neúspešných žiadateľov o azyl do krajín ich pôvodu alebo do tranzitnej krajiny.

Podpora Európskej komisie

Krajiny EÚ by mohli tiež viesť azylové konanie so žiadateľmi, ktorí podali žiadosť v inej krajine. V texte dokumentu stojí, že by sa to týkalo ľudí, u ktorých je „vzhľadom k ich národnosti alebo iným okolnostiam veľmi nepravdepodobné, že by dostali medzinárodnú ochranu.“

České HN ako príklad uvádzajú migrantov z Kosova alebo Maroka. Tí dostávajú v krajinách EÚ azyl len sporadicky, čo z nich väčšinou činí ekonomických migrantov.

Okrem toho je v pripravovanej reforme využitá aj skúsenosť Slovenska z Gabčíkova. V tomto meste sú totiž ubytovaní utečenci čakajúci na vybavenie azylového konania v Rakúsku.

Názov dokumente je Efektívna solidarita. Jednou z jeho motivácií je obísť kvóty na prerozdelenie utečencov a zároveň aj znemožniť prijatie trvalých kvót.

Nemenovaný slovenský diplomat mal pre české HN povedať, že návrh Kaliňákovho ministerstva má podporu Európskej komisie a nestavia sa proti nemu aj Nemecko. Denník Politico však tvrdí, že proti je Malta.

01 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 02 - Modified: 2024-03-16 21:21:00 - Feat.: - Title: Na taliansky ostrov Lampedusa dorazilo od piatku 546 migrantov 03 - Modified: 2024-03-11 19:35:19 - Feat.: - Title: Taliani zadržali nemeckú loď, ktorá na ich územie priviezla migrantov 04 - Modified: 2023-11-23 12:26:14 - Feat.: - Title: Nemci sa čudujú, ako im líder Talibanu vytrel zrak. Čo stojí za vystúpením radikála 05 - Modified: 2023-11-14 23:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Zo vzorovej krajiny sa stalo bojisko, kde v uliciach vybuchujú granáty. Čo spôsobilo švédsky pád?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:49