rusko väzenieyoutube
StoryEditor

Moskovské väznice praskajú vo švíkoch, odsúdení musia spať na zemi

05.12.2016, 10:43
Autor:
ČTKČTK
Zúfalý list opozičného aktivistu Ildara Dadina z arktického väzenia upútal pozornosť sveta na stav ruských väzníc.

Dadin, ktorého za účasť na minuloročných protivládnych protestoch poslali na 2,5 roka za mreže, svojim právnikom popisoval, ako ho v moskovskej väzbe mučili dozorcovia.

Keď sa o Dadinovej výpovedi dozvedeli aktivisti v Moskve, vyzvali mestskú väzenskú službu, aby začala vyšetrovať porušovanie ľudských práv v moskovských väzobných väzniciach.

V súčasnej dobe je v Moskve osem takýchto zariadení. Sedem z nich spadá pod ruskú Federálnu väzenskú správu a za jedno zodpovedá ruská tajná služba FSB, poznamenal ruský denník The Moscow Times.

Najznámejším z nich je väzenie Butyrka na severe Moskvy, ktoré nechala postaviť cárovná Katarína Veľká. Väznica pripomína stredovekú pevnosť. Od 18. storočia tam boli držaní najznámejší ruskí politickí väzni.

Boľševici, vrátane členov prvej sovietskej tajnej polície Čeky, boli väznení v Butyrce za čias cárskeho Ruska. Jedným zo známych väzňov bol napríklad sám zakladateľ Čeky, ruský revolucionár Felix Edmundovič Dzeržinskij.

Po ruskej revolúcii to boli naopak členovia Čeky, ktorí do väzenia posielali svojich nepriateľov. Do ich nemilosti sa dostal napríklad básnik Osip Mandelstam či spisovateľ Alexander Solženicyn. Než bol Dadin poslaný do väzenia na severe Ruska, bol aj on väznený v Butyrke.

Butyrka vzbudila svetovú pozornosť v roku 2009, keď vo väzení zomrel Sergej Magnitskij. Ruský auditor a právnik bol nútený žiť v neľudských podmienkach a opakovane mu bola odmietnutá lekárska starostlivosť.

Jeho bývalý nadriadený, Američan Bill Browder, viedol kampaň namierenú proti tým, ktorí sa na Magnitského smrti podieľali. Browder nakoniec docielil to, že americký Kongres a prezident Barack Obama schválili zákon, ktorý asi 12 ruských úradníkov vystavil rôznym vízovým a finančným obmedzeniam.

Smrť právnika mala dopad aj na Butyrku samotnú, ktorá musela zlepšiť životné podmienky väzňov a predovšetkým lekársku starostlivosť. Moskovské väzenia sú však aj naďalej preplnené. Situácia je tak ťaživá, že úrady zvažujú vybudovanie dvoch nových zariadení na okraji mesta.

Väzobné väznice v ruskom hlavnom meste podľa riaditeľa moskovskej väzenskej správy Sergeja Cyganova svoju kapacitu presahujú o 23 percent, čo znamená, že je vo väzbe o 2000 väzňov viac, ako povoľujú bezpečnostné predpisy. Podľa nezávislej aktivistky Anny Karetnikovej je štatistika oveľa horšia, počet väzňov vraj presahuje kapacitu o 30 až 40 percent.

Oficiálne má každý väzeň nárok na vlastnú posteľ a priestor o výmere štyroch metrov štvorcových. V skutočnosti sa ale žiadne také pravidlá v moskovských väzeniach nedodržiavajú. V Butyrke sa väzni často musia striedať v spaní na zemi. Výstavba nových väzníc však problém úplne nevyrieši.

Úrady podľa Karetnikovej chcú podozrivých držať za mrežami bez toho, aby šli k súdu. Jeden starý muž podľa aktivistky v Butyrke takto strávil štyri roky.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 00:43