Víťaz rakúskych prezidentských volieb Alexander Van der BellenReuters
StoryEditor

Nemecké denníky oslavujú voľby: Rakúsko zastavilo celosvetové ťaženie populistov

05.12.2016, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Výzvou pre nového rakúskeho prezidenta bude znovu spojiť rozdelenú krajinu.

Za dobrú správu pre Európu, ktorá ale nič nemení na trende posilňovania pravicovo populistických strán označujú nemecké médiá víťazstvo bývalého predsedu zelených Alexandera Van der Bellena nad Norbertom Hoferom zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v rakúskych prezidentských voľbách.

"Rakúsko po rozhodnutí o brexite a volebnom víťazstve Donalda Trumpa zastavilo celosvetové víťazné ťaženie pravicových populistov," píše v komentári webu Spiegel Online Hasnain Kazim. Rakúšania sa podľa neho vyslovili za umiernený tón proti populizmu a napríklad tiež proti možným úvahám o vystúpení krajiny z Európskej únie.

"Je zrejmé, že veľkému množstvu Rakúšanov záležalo na medzinárodnej povesti ich krajiny," myslí si komentátor, podľa ktorého sa teraz Van der Bellen bude musieť snažiť spájať.

"Najväčšou výzvou nového prezidenta bude znovu spojiť rozdelenú krajinu," je presvedčený aj Paul Munzinger v komentári denníka Süddeutsche Zeitung. Van der Bellen sa podľa neho bude musieť usilovať o to, aby bol hlavou štátu aj pre vidiecke obyvateľstvo, menej vzdelaných alebo tých, ktorí majú obavy z budúcnosti. Všetky tieto skupiny podporili skôr Hofera.

Ako vnímali rakúske prezidentské voľby Slováci pracujúci v Rakúsku:

"Víťazstvo Van der Bellena, zdá sa, vyvracia dominovú teóriu, podľa ktorej jedna západná krajina za druhou spadne do rúk pravicových populistov," konštatuje denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Zároveň ale podľa neho nie je vec tak úplne jednoduchá. Porážka Hofera totiž určite neznamená, že sa FPÖ a témy, ktoré presadzuje, v najbližšej dobe vytratia.

"Rakúsko zvolilo, ale krajina sa nebude môcť jednoducho vrátiť do politickej normality," stojí v komentári denníka Berliner Zeitung, podľa ktorého už nič také v alpskej republike neexistuje. Predtým dominantné stredové strany ľudovcov a sociálnych demokratov totiž stále oslabujú. O tom, že by etablované strany nemali príliš hlasno jasať, je presvedčený aj denník Rheinische Post.

To isté platí podľa denníka Neue Osnabrücker Zeitung pre Európu. Aj keď je Van der Bellen výrazne proeurópsky, jeho úspech nič nemení na problémoch, ktorým teraz starý kontinent čelí.

01 - Modified: 2024-04-26 13:36:00 - Feat.: - Title: Aktivita v rakúskom výrobnom sektore klesla najslabším tempom za vyše roka 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 04 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 05 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:02