Reuters
StoryEditor

Chudobní Taliani sa búria proti sociálnym bytom pre migrantov, situáciu upokojovali policajti

08.12.2016, 13:39
Autor:
ČTKČTK
Sociálne slabší Taliani tvrdia, že byty by mali byť udeľované najprv domácim.

Chudobní Taliani sa búria proti poskytovaniu sociálnych bytov imigrantom. Napríklad obyvatelia rímskejChudo chudobnej štvrti San Basilio zabránili jednej marockej rodine vo vstupe do bytového domu pre sociálne slabých. Ubytovanie podľa nich majú dostať najprv Taliani. Zároveň ale popierajú, že majú rasistické pohnútky a vysvetľujú, že ich odpor nie je chápaný správne.

"To nie je rasizmus, to je spravodlivosť. Dívať sa na nich, ako zaberajú nejaký byt, zatiaľ čo my nemáme žiadny, to sa dá len ťažko stráviť," hovorí 26-ročný Enzo Morea, ktorý je nezamestnaný. So svojím otcom Adrianom žije niekoľko mesiacov v autokempe vo Filottrane, asi 15 kilometrov severovýchodne od historického jadra talianskej metropoly. Predtým obsadili v chudobnej štvrti plnej vyblednutých fasád jeden zo sociálnych bytov, ale bez príslušného povolenia.

Rasistické narážky

"Rozviedol som sa, stratil prácu, nemohol som platiť nájomné, takže som sa sem nasťahoval so synom. Boli sme tu, kým nás nevyhodili," povedal starší z mužov. "Najprv sme išli do jednej pivnice, potom s trochou načierno zarobených peňazí som si kúpil použitý karavan," citovala ho agentúra AFP.

Tri desiatky obyvateľov zo susedstva sa postavili v utorok ráno pred dom, aby zablokovali vstup do jedného z bytov, ktorý marocká rodina dostala od mestskej správy sociálneho zabezpečenia. Podľa niektorých svedkov udalosti sa začal stupňovať tón a začali sa ozývať rasistické narážky. "Nalezte späť do svojich gumových člnov, vráťte sa späť domov," zaznelo.

Policajti ukľudňovali situáciu

Marocký pár s tromi plačúcimi deťmi vo veku od jedného do siedmich rokov sa nakoniec dal na ústup a vzdal sa nielen bytu, ale aj snahy žiť v danej štvrti. Na miesto dorazili mestskí policajti, aby upokojili situáciu. Prišli aj novinári a na internete sa rozšírili správy s fotografiami na spravodajských serveroch.

"Je to škoda pre mesto i jeho občanov," reagovala starostka Ríma Virginia Raggiová z populistického Hnutia piatich hviezd. Zároveň sľúbila, že mesto "zaistí zákonnosť a právo tých najslabších". V dnešnom vydaní denníka La Repubblica vyjadril otec marockej rodiny pochopenie pre dôvody tých, ktorí proti nemu spustili urážky. Ale povedal, že nevie, ako konflikt "vysvetliť svojim deťom".

"My sme požiadali o byt podľa pravidiel, boli sme v poradovníku od roku 2011 a máme na neho právo," upozornil ale štyridsiatnik, ktorý sa prisťahoval do Talianska pred desiatimi rokmi a pracuje v jednej montážnej firme.

Mnoho problémov

Adriano Morea tvrdí, že aj on žiadal o sociálne bývanie, a to už v roku 1991. Ale medzitým sa rozviedol a už nevie, čo je so žiadosťou. Obyvatelia štvrte obvinili médiá, že skresľujú situáciu v ich štvrti, keď vraj len píšu o rasizme alebo obchode s drogami. Podľa nich ide však o zlomok miestnych problémov.

"Nie sme rasisti, naše okolie je už po desiatky rokov mnohonárodnostné. Ale pripadá mi spravodlivejšie, keď sa uvoľnené byty dajú najprv Talianom," povedal Simone Iacobini, ktorý sa narodil v San Basilio a 36 rokov už tam žije. Ľudia sú podľa neho podráždení, čo možno chápať vzhľadom k pretrvávajúcim problémom nezamestnanosti, kriminality a odpadkov v uliciach, čo vraj nikto nerieši.

01 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 04 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 05 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:44