Ruský prezident Vladimir PutinTASR/AP
StoryEditor

Praktiky ruskej justície zaskočili aj Putina. Načisto sa zbláznili? pýta sa prezident

09.12.2016, 08:45
Autor:
ČTKČTK
"Keď vidím také veci, tak sa mi proste zježia vlasy hrôzou," povedal Putin.

Niektoré rozhodnutia ruskej justície dokážu zaskočiť aj prezidenta Vladimira Putina, súdiac aspoň podľa reakcie hlavy štátu na rozhodnutie sudcu, podľa ktorého dotknutý občan "spáchal zločin prostredníctvom napísania trestného oznámenia adresovaného oblastnej prokuratúre".

"Keď vidím také veci, tak sa mi proste zježia vlasy hrôzou. Čo to je? Načisto sa zbláznili? Jednoducho to šokuje," hneval sa prezident počas schôdzky so svojimi poradcami pre ľudské práva a občiansku spoločnosť.

Absurdný verdikt sa podľa internetového denníka Gazeta.ru týka škandalózneho príbehu z Lipeckej oblasti, ktorý pôvodne začal ako susedský spor o hranice pozemku a skončil odsúdením syna jedného z aktérov na dlhé roky do väzenia.

Spor začal posunutím plotu, skončil väzením na 13 rokov

Smola asi spočívala v tom, že podnikateľ Vasilij Uryvajev sa o hranicu pozemku súdil zrovna s podpredsedom lipeckého oblastného súdu a sudcovým učiteľom angličtiny. Počas sporu, ktorý sa týkal údajného posunutia plota o dva metre, sudcova manželka napísala polícii udanie na suseda, že jej "spôsobil fyzickú bolesť uchopením ruky", zatiaľ čo podnikateľ vyzýval prokuratúru, "nech zastaví tú anglickú sviňu".

Spor ďalej eskaloval. Podnikateľ sa dozvedel, že sudca je spriaznený s prokurátorom, odvolaným kvôli nelegálnemu hazardu, a v listoch generálnej prokuratúre a prezidentskej kancelárii obvinil svojho protivníka z korupcie.

Tým žarty skončili. V odvete si lipecká justícia vraj začala vybavovať účty s celou podnikateľovou rodinou. Uryvajevov syn bol obvinený zo sexuálneho násilia na 11 dievčatách a jednom chlapcovi a odsúdený na 19 rokov väzenia, hoci ho vraj žiadna z obetí nespoznala, v jeho dome sa nenašla ani stopa po detskej pornografii, ani sa nerobili žiadne testy. Najvyšší súd síce verdikt zrušil a odoslal prípad na nové prejednanie do inej oblasti, avšak aj tak si Uryvajev junior má odsedieť 13 rokov za mrežami.

Putinova milosť je posledná nádej

Poslednou inštanciou, u ktorej sa odsúdencova matka pokúša domôcť spravodlivosti, sa javí práve Putin. List prezidentovi síce napísala už vlani, ale do Putinových rúk sa dostal až teraz, keď ho odovzdal tajomník zväzu novinárov.

"Neznamená to, že sa Uryvajevov osud hneď zmení. Spočiatku sa všetky listy skúmajú v prezidentskej kancelárii. Až potom budú vydané príslušným službám pokyny," predpovedal jeden z členov prezidentovej rady pre ľudské práva Pavel Čikov.

01 - Modified: 2024-04-26 10:59:00 - Feat.: - Title: Krabí kráľ za mrežami. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 02 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 03 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 04 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 05 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:10