Donald TrumpReuters
StoryEditor

Rusko pomáhalo Trumpovi vyhrať voľby, tvrdí zdroj Reuters zo CIA

10.12.2016, 10:47
Autor:
ČTKČTK
Ruskí hackeri obrátili všetku svoju pozornosť na demokratov.

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) dospela k záveru, že Rusko zasahovalo do tohtoročných prezidentských volieb v USA s cieľom pomôcť Donaldovi Trumpovi dostať sa do Bieleho domu a že nešlo len o snahu podkopať volebný systém Spojených štátov. S odvolaním sa na nemenovaného vysokého amerického činiteľa o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Americké spravodajské služby podľa tohto zdroja, ktorý si prial zostať v anonymite, si myslia, že s postupom kampane tohtoročných prezidentských volieb venovali ruskí vládni predstavitelia rastúcu pozornosť snahe pomôcť Donaldovi Trumpovi zvíťaziť.

Denník The Washington Post v piatok citoval tiež nemenovaných amerických predstaviteľov, podľa ktorých spravodajské služby identifikovali osoby s kontaktmi na ruskú vládu, ktoré poskytli portálu WikiLeaks e-maily, ktoré ukradli hackeri zo serverov Demokratickej strany. Sú medzi nimi aj materiály týkajúce sa Trumpovej neúspešnej protikandidátky Hillary Clintonovej.

S príchodom jesene potom ruskí hackeri obrátili všetku svoju pozornosť na demokratov. Prakticky všetky e-maily, ktoré zverejnili, boli potencionálne škodlivé pre Clintonovú a demokratov, uviedol zdroj agentúry Reuters.

"To bol hlavný bod ich zámeru. Keby jediné, čo chceli, bolo len zdiskreditovať náš politický systém, prečo by potom zverejňovali nedostatky iba jednej strany, obzvlášť keď máte taký terč, akým je Trump?" dodal.

Ďalší informovaný činiteľ však uviedol, že záver spravodajských analytikov ohľadom motívov Ruska neznamená, že tajné služby veria tomu, že Moskva zmenila alebo výrazne ovplyvnila výsledok volieb.

Ruskí predstavitelia popreli všetky obvinenia týkajúce sa zasahovania do amerických prezidentských volieb.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:14