StoryEditor

Boje sa opäť rozhoreli, devastácia Aleppa pokračuje. Pozrite sa fotky z mesta pred a počas vojny

14.12.2016, 15:55
Autor:
dlmdlmTASRTASR
Dôležité sýrske mesto je zničené dlhoročnými bojmi v občianskej vojne.

Platnosť dohody o odsune civilistov a povstalcov z východnej časti severosýrskeho mesta Aleppo je pozastavená po námietkach sýrskej vlády. Uviedli to dnes zdroje zo sýrskej vlády i z prostredia protivládnych povstalcov.

Dohoda o odsune povstalcov a civilistov bola dosiahnutá v utorok pod dohľadom Ruska a Turecka. Bojujúce strany ju však nevydržali dodržiavať ani 24 hodín, keďže už dnes ráno vypukli boje, ktoré si vyžiadali aj obete na životoch.

Pozrite si fotografie z Aleppa ukazujúce miesta v meste pred a počas vojny:

​Vláda žiada zoznam osôb

Damask v súvislosti s plánovanou evakuáciou vyjadril nesúhlas s vysokým počtom osôb, ktorých sa odsun mal týkať. Sýrska vláda žiada aj zoznam osôb, ktoré majú mesto opustiť, aby sa ubezpečila, že medzi nimi nie je žiaden rukojemník sympatizujúci s vládou alebo väzeň, uviedol zdroj blízky sýrskej vláde.

Podľa Jásira Júsúfa z povstaleckého hnutia Núr ad-Dín az-Zankí bola platnosť dohody o prímerí pozastavená, pretože jej plnenie zmarili vládne sily a Iránci.

Okrem toho, ako na svojej stránke informoval francúzsky denník Le Figaro, povstalci obviňujú sýrsky režim a jeho iránskeho spojenca, že ako podmienku pre plnenie dohody o prímerí predostreli evakuáciu zranených z dvoch šiitských dedín Fúa a Kafrájá, ktoré ležia v provincii Idlib a sú obkľúčené jednotkami ozbrojenej sýrskej opozície.

50-tisíc civilistov je v ohrození

Podľa iných zdrojov Rusko a sýrska vláda nechcú dovoliť, aby Aleppo opustili príslušníci najradikálnejšej povstaleckej frakcie Džabhat Fath aš-Šám, ktorá bola donedávna známa ako Front an-Nusra a ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Káida. Predpokladá sa, že v Aleppe bojuje od 500 do 1000 jej príslušníkov.

Nerešpektovanie dohody zmarilo nádeje na odchod do bezpečia pre približne 50-tisíc civilistov, ktorí sa de facto ocitli v krížovej paľbe proti sebe bojujúcich strán. V tejto skupine je asi 25-tisíc príbuzných približne 5000 až 8000 povstalcov nachádzajúcich sa v Aleppe. Zvyšných podľa odhadov asi 25-tisíc ľudí má v konflikte neutrálne postavenie.

Po rýchlej ofenzíve je sýrska armáda veľmi blízko k ovládnutiu celého Aleppa. Napriek prímeriu sa však medzi bojujúcimi stranami obnovili ozbrojené zrážky. Podľa najnovších informácií od civilistov v Aleppe dnes ráno štvrte ešte stále ovládané povstalcami opäť bombardovali bojové lietadlá. Potvrdil to aj záchranár Ibráhím al-Hadždž. Zatiaľ nie je jasné, či sú lietadlá ruské alebo sýrske.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:18