sýria armádaReuters
StoryEditor

Pád východného Aleppa je terno pre sýrsku armádu. Vo veľkom dopĺňa stavy

15.12.2016, 14:55
Autor:
ČTKČTK
Pre personálne vyčerpanú sýrsku armádu je kontrola východného Aleppa dar z neba.

Muhammad Valu sa bez veľkých obáv vydal prvýkrát na nákup do vládnej časti Aleppa a opustil svoju štvrť Hilluk, ktorú ešte nedávno kontrolovala opozícia.

Potom, čo ho skontrolovala vojenská hliadka, sa ocitol vo výcvikovom stredisku sýrskej armády. Vojaci tridsaťpäťročnému Muhammedovi pri kontrole oznámili, že patrí k rezervistom, napísala agentúra AFP.

Sýrsky generál Habíb Safí, ktorý velí aleppskej vojenskej polícii, si pochvaľuje, že akonáhle začala sýrska armáda obsadzovať povstalecké časti mesta, desiatky tisíc obyvateľov začali utekať a od tej doby sa rozrastajú rady armády.

V stredisku vojenskej polície na západe mesta prechádza tvrdým výcvikom viac ako 200 mužov rôzneho veku a medzi nimi je tiež Valu. Všetci pochádzajú z východných častí mesta, ktorých sa pri ofenzíve zmocnila armáda.

​Polovičný stav armády

Pre personálne vyčerpanú armádu je to dar z neba. Pred začatím bojov v roku 2011 v nej slúžilo 300 000 ľudí, teraz je ich polovica. Sčasti kvôli bojovým stratám, sčasti kvôli dezerciám. "Je zrejmé, že sýrska armáda nemôže byť rovnako silná, ako bývala. Máme veľa mučeníkov, mnoho vojakov je invalidných," priznal prezident Bašár Asad tento týždeň v rozhovore s ruskou štátnou televíziou. Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) odhaduje, že v bojoch padlo na 60 000 vojakov.

"Oslobodenie východných aleppských štvrtí sýrskej arabskej armáde zabezpečilo mládež," pochvaľuje si Safí a ukazuje na 220 nováčikov nastúpených pred ním na dvore výcvikového centra. Podľa Safího armáda od začatia bojov o východné Aleppo, teda od polovice novembra, získala skoro 700 nových ľudí a ďalší stále pribúdajú.

​Aby muži mohli vyjsť z východného sektora do západného, ​​ktorý po celý čas kontrolovala vláda, musia prejsť prísnou bezpečnostnou kontrolou. Jej účelom je odhaliť dezertérov a povstalcov alebo súdne stíhané osoby. Tí, ktorých armáda zadrží, sú odvedení a týždeň strávia v špeciálnom výcvikovom stredisku.

V Sýrii je vojenská služba povinná pre mužov starších ako 18 rokov. Je dvojročná a potom sú muži zaradení k rezervám. Výnimky sú možné len pre mužov, ktorí sú v rodinách jediní synovia, pre invalidov alebo pre tých, ktorých rodiny nevyhnutne potrebujú na zabezpečenie obživy.

Podozrenie na násilné nábory

OSN už upozornila na to, že vo východnom Aleppe sú nezvestné stovky mužov, ktorí odišli z východného sektoru. Vyšetrovacia komisia OSN v stredu vzniesla podozrenie na násilné nábory do armády.

AFP síce mala možnosť s niektorými nováčikmi hovoriť, ale len v prítomnosti veliteľov. Väčšina z nich tvrdila, že sa s nimi zaobchádza dobre. "Vedel som, že musím odslúžiť svoju vojenskú povinnosť, ale bál som sa. Ale keď som videl, ako sa k nám správajú (na kontrole), prihlásil som sa. Nikdy som v ruke nemal zbraň. Predával som vodu z cisterny na svojom aute," povedal devätnásťročný Muhammad Alí.

​Pred výcvikovým centrom postávajú desiatky žien a detí, ktoré chcú vidieť svojich synov alebo mužov a otcov. "Nevedeli sme, že je záložník. Nech ho ochraňuje boh. Keď boh bude chcieť, vojna skončí a oni sa vrátia domov k deťom," bedákala Iftichár Labadová, ktorá prišla za svojím synom Ahmadom.

Svojho dvadsaťsedemročného syna chcela vidieť tiež Amína Darziová. Zadržali ho pri východe zo štvrte Salhín a odviedli ho, aj keď má na jednej ruke amputované všetky prsty. Zranenie utrpel pred dvoma rokmi pri raketovom útoku. "Bol síce ošetrený, ale musí brať lieky a ja som mu ich priniesla," povedala matka.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:58