liao ning J-15Reuters
StoryEditor

Čína testuje lietadlovú loď, prvýkrát sa zúčastnila manévrov s ostrou paľbou

16.12.2016, 14:55
Autor:
ČTKČTK
Manévre sa uskutočnili v čase opätovného napätia okolo Taiwanu.

Čínska armáda prvýkrát zapojila svoju lietadlovú loď s bojovými lietadlami do vojenského cvičenia s ostrou paľbou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že manévre sa uskutočnili v čase opätovného napätia okolo Taiwanu. To vzrástlo po telefonáte nastupujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa s taiwanskou prezidentkou, ktorý rozhorčil Peking.

Čínske bojové lietadlá J-15 niesli ostrú muníciu a uskutočnili nácvik leteckých útokov, spresnilo čínske ministerstvo obrany. Čínska štátna televízia CCTV odvysielala zábery na lietadlá, ktoré štartovali z čínskej lietadlovej lode a z ktorých boli následne odpaľované riadené strely ničiace príslušné ciele na mori.

Čínske vojenské cvičenie sa uskutočnilo v Pochajském zálive pri východnom pobreží Číny, oznámilo podľa agentúry Reuters čínske ministerstvo obrany. Do manévrov sa zapojilo desať lodí a desať lietadiel, dodalo ministerstvo. Manévre zahŕňali nácvik protivzdušnej a protiraketovej obrany, námorných útokov, prieskumných akcií a fungovania systémov včasného varovania.

Čína minulý mesiac oznámila, že jej prvá lietadlová loď Liao-ning, ktorú Peking zaradil do aktívnej služby v septembri 2012, je teraz bojaschopná. Toto 300 metrov dlhé plavidlo vzniklo úpravou starej sovietskej lietadlovej lode Varjag, ktorú Peking kúpil v roku 1998 od Ukrajiny bez motorov, navigácie a zbrojného vybavenia.

Čína neoznámila, na čo presne chce svoju lietadlovú loď využívať. Podľa agentúry AP by pravdepodobne mala posilniť čínske námorníctvo pri presadzovaní nárokov Číny na takmer celú oblasť Juhočínskeho mora, kadiaľ vedú významné námorné trasy a kde sa pravdepodobne skrývajú bohaté náleziská ropy. Časti Juhočínskeho mora si nárokujú aj ďalšie štáty regiónu.

Vlani v decembri čínske ministerstvo obrany potvrdilo, že Peking stavia druhú lietadlovú loď. Plavidlo Liao-ning sa zúčastnilo manévrov už skôr, podľa expertov má ale Čína pred sebou ešte dlhú cestu, než sa jej podarí zdokonaliť operácie s lietadlovými loďami natoľko, aby sa mohla v tomto ohľade rovnať Spojeným štátom.

01 - Modified: 2024-05-06 08:29:21 - Feat.: - Title: Putin nariadil jadrové cvičenie. Zúčastnia sa ho sily pri Ukrajine, ide o reakciu na Západ, znie z Moskvy 02 - Modified: 2024-05-06 08:52:38 - Feat.: - Title: Fiktívne firmy, utajené dodávky. Ruský zbrojný priemysel dramaticky rastie, stopy vedú do jedinej krajiny 03 - Modified: 2024-05-05 14:53:40 - Feat.: - Title: "Vzor spolužitia krajín s inými systémami." Čínsky prezident Si Ťin-pching priletel do Paríža 04 - Modified: 2024-05-03 13:14:57 - Feat.: - Title: Čínske automobilky podľa Bruselu neposkytli dostatok údajov na preverenie dotácií, môžu čeliť clu 05 - Modified: 2024-05-03 12:24:16 - Feat.: - Title: Čína letí ako prvá krajina sveta odobrať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 11:22