StoryEditor

Tisíce Poliakov protestujú proti vláde. V noci zablokovali poslancov v parlamente

17.12.2016, 13:52
Autor:
ČTKČTK
Podľa agentúry AP zažíva Poľsko najväčšiu parlamentnú krízu za posledné roky. Minister vnútra tvrdí, že sa opozícia pokúša o nelegálne prevzatie moci.

Poľský prezident Andrzej Duda dnes v reakcii na protivládne protesty vo Varšave vyzval na pokoj a apeloval na dobrú vôľu a zdravý rozum opozície aj parlamentnej väčšiny. Dodal, že je pripravený pôsobiť ako prostredník medzi oboma stranami.

"Chcel by som vyzvať všetky strany politickej scény k pokoju, tak aby práca parlamentu mohla hladko, civilizovane a s náležitou vážnosťou pokračovať - v súlade s princípmi parlamentnej demokracie," uviedol Duda vo vyhlásení, z ktorého citovali poľské médiá.

Duda tak reagoval na zablokovanie budovy parlamentu v noci na dnes po výzve opozície a následnú demonštráciu proti konzervatívnej vláde a jej krokom, ktoré podľa opozície ohrozujú demokraciu.

Protesty vo Varšave
Tisíce ľudí dnes na výzvu poľskej opozície protestujú pred prezidentským palácom vo Varšave. Žiadajú, aby prezident Adrzej Duda zasiahol proti krokom vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktoré podľa nich ohrozujú demokraciu, uviedla agentúra AP.

Podľa poľskej televíznej stanice TVN 24 polícia vyslala kvôli zaisteniu bezpečnosti pred sídlom prezidenta posily v počte 500 mužov. Denník Gazeta Wyborcza uviedol, že podľa neoficiálnych zdrojov policajti dostali za úlohu strážiť kancelárie PiS.

Dnešné protesty v centre Varšavy nadviazali na nočnú blokádu východov z parlamentu, ku ktorej došlo po tom, čo vládni poslanci podľa opozície nezákonným postupom schválili štátny rozpočet na budúci rok.

Ľudia s vlajkami Európskej únie alebo Poľska sa pred sídlom prezidenta začali schádzať pred poludním. Dav sa rozrástol na niekoľko tisíc ľudí, ktorí skandujú heslá ako: "Vláda je nepriateľom demokracie!", "Sloboda, rovnosť, demokracia" alebo "Prestaň mlčať, prezident! Hanba v poľskom parlamente!".

Medzi ľuďmi sú stúpenci rôznych opozičných zoskupení vrátane parlamentných strán Občianska platforma (PO), Moderní alebo neparlamentného hnutia Výbor pre obranu demokracie (KOD).

Policajné posily
Podľa poľských médií boli do Varšavy povolané policajné posily v počte 500 mužov. Stanica TVN 24 uviedla, že majú navýšiť kapacity vzhľadom na to, že časť policajtov strážila v noci protest pred parlamentom. Denník Gazeta Wyborza dnes napísal, že niektorí policajti majú nariadené sledovať kanceláriu vládnej strany PiS.

Od prezidentského paláca sa časť demonštrantov presunula späť pred budovu parlamentu, v ktorej od piatku zostali zákonodarcovia Občianskej platformy. Poslanecký klub najväčšej opozičnej strany nesúhlasí s tým, že o rozpočte sa hlasovalo mimo rokovacej sály. Reuters

O presune do inej miestnosti rozhodol v piatok maršalek Sejmu (predseda dolnej komory parlamentu) Marek Kuchciński, pretože asi tri desiatky poslancov opozície v piatok blokovali konferenčnú miestnosť. Podľa opozície časť poslancov nemala do hlasovacej miestnosti prístup.

Občianske platforma aj strana Moderní dnes vzniesli požiadavku zvolať nové zasadnutia na 20. decembra. Chcú o rozpočte hlasovať znovu. Predseda Moderných Ryzsard Petru dnes tiež vyhlásil, že ak PiS stratila dôveru ľudí, budú nevyhnutné predčasné voľby.

Podľa agentúry AP v Poľsku vypukla najväčšia parlamentná kríza za posledné roky. Protesty sa konajú aj v ďalších mestách, napríklad v Krakove alebo Vroclavi. Poľský minister vnútra Mariusz Błaszczak dnes obvinil opozičné strany z pokusu o nelegálne prevzatie moci.

01 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 02 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 03 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 04 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:48