TASR
StoryEditor

Protesty v Poľsku pokračujú, k zhromaždeným prehovoril exprezident

18.12.2016, 16:26
Autor:
ČTKČTK
Opozícii sa nepáčia kroky vládnej strany Právo a spravodlivosť.

Ďalší z protivládnych protestov začal dnes napoludnie pred budovou poľského ústavného súdu vo Varšave. Podľa usporiadateľov sa na mieste zišlo 3500 ľudí, polícia odhadla počet ľudí na 1500, uviedol denník Rzeczpospolita. K zhromaždeným prehovoril napríklad bývalý prezident Bronislaw Komorowski. Od budovy ústavného súdu sa účastníci presunuli opäť pred sídlo Sejmu (dolnej komory parlamentu).

Demonštrácia, ktorú zvolal Výbor pre obranu demokracie (KOD), mala byť podľa poľských médií symbolickým rozlúčkou s predsedom tejto inštitúcie Andrzejom Rzeplińským, ktorý sa ako šéf najvyššieho justičného orgánu v krajine ocitol v otvorenom konflikte s vládou. Jeho mandát vyprší v pondelok.

Obľúbený profesor

Pred ústavný súd prišlo viacero politických predstaviteľov a ďalších verejne známych osobností. K zhromaždeným prehovoril napríklad bývalý prezident Komorowski. Účastníci protestu prišli s vlajkami Poľska i EÚ a s podomácky vyrobenými transparentmi, na ktorých mali heslá ako: "Je nás veľa a bude nás viac!" alebo "Bezprávie a nespravodlivosť?".

​Okrem kritiky na adresu vlády dnes pred ústavným súdom i Sejmom zneli aj slová vďaky sudcovi Rzeplińskému. Ľudia hromadne skandovali napríklad "Ďakujeme, profesor!" alebo meno odchádzajúceho ústavného sudcu.

Nenásilné protesty

Protesty tisícok ľudí sa v Poľsku konajú od piatku. V ich priebehu nedošlo k násilnostiam. Odporcovia vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) protestujú proti krokom, ktoré podľa nich obmedzujú slobodu. PiS čelí kritike napríklad za obmedzovanie slobody médií alebo oslabovania ústavného súdu.

Dnes sa do riešenia krízy zapojil prezident Adrzeja Duda, ktorý chce prispieť k upokojeniu situácie. Postupne sa stretne so šéfmi opozičných strán a zrejme až v pondelok aj s predsedom PiS Jaroslawom Kaczyńským. Opozícia žiada okrem iného opakovanie piatkového hlasovania o rozpočte, ktoré považuje za protizákonné.

01 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 02 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 03 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 04 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:58