StoryEditor

Nemecko má nového hrdinu, poľský vodič kamióna zrejme zachránil pred smrťou davy ľudí

21.12.2016, 06:55
Autor:
ČTKČTK
Tridsaťsedemročný Poliak Lukasz Urban bol zastrelený, až keď sa kamión po prejazde časťou vianočného trhu zastavil.

Poľský vodič kamiónu zomrel až po masakre na berlínskom vianočnom trhu. S odvolaním sa na výsledky pitvy o tom dnes informoval denník Bild.

Predtým sa v kabíne nákladného vozidla strhol zápas, pri ktorom poľský vodič podľa všetkého zabránil ešte väčšej katastrofe. Pri pondelkovom útoku na vianočný trh v centre Berlína zomrelo 12 ľudí a ďalšie desiatky utrpeli ťažké zranenia.

​Najčítanejší nemecký denník uviedol, že tridsaťsedemročný Poliak bol malokalibrovou zbraňou zastrelený, až keď sa kamión po prejazde časťou vianočného trhu zastavil. Doteraz sa špekulovalo, že zomrel skôr, možno už v momente, keď páchateľ kamión ukradol.

Majiteľ poľskej prepravnej firmy Ariel Žurawski ukazuje poslednú fotografiu svojho bratranca a vodiča Lukasza Urbana. Majiteľ poľskej prepravnej firmy Ariel Žurawski ukazuje poslednú fotografiu svojho bratranca a vodiča Lukasza Urbana. TASR/AP

Majiteľ poľskej prepravnej firmy Ariel Žurawski ukazuje poslednú fotografiu svojho bratranca a vodiča Lukasza Urbana.

Na tele poľského vodiča sa našli aj rany nožom, z čoho vyšetrovatelia usudzujú, že v kabíne kamióna sa zápasilo.

Podľa Bildu je možné, že Lukasz Urban sediaci na mieste spolujazdca v poslednej chvíli stočil volant nákladného auta, aby na trhu neprešiel ešte viac ľudí. Kamión trhom neprešiel priamo, ale po 60 až 80 metroch skončil pri ceste vedúcej po jeho okraji.

Takýto scenár potvrdzujú aj informácie denníka Tagesspiegel z vyšetrovacích zdrojov. Poliak podľa nich s páchateľom napriek rezným ranám v tvári bojoval, vďaka čomu atentátnik nemohol prejsť celým vianočným trhom, ale len jeho časťou.

Nemecká rozhlasová stanica RBB medzitým informovala, že poľská polícia začala vyšetrovať usmrtenie Urbana ako prípad vraždy.

01 - Modified: 2023-12-21 11:19:32 - Feat.: - Title: Bratislavské vianočné trhy budú po prestávke počas sviatkov otvorené až do Silvestra 02 - Modified: 2023-12-14 14:00:00 - Feat.: - Title: Vianočnými trhmi znel vulgárny rap aj techno. Zapojenie vianočného jukeboxu na námestí nedopadlo podľa predstáv 03 - Modified: 2023-12-02 11:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Ak niekedy navštíviť Krakov, tak počas Vianoc. Poľské mesto si ťa získa svojou históriou, podnikmi aj vianočnými trhmi 04 - Modified: 2023-12-01 07:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Na Bratislavu stačí? Boli sme na vianočných trhoch a toto sú naše dojmy aj PREHĽAD cien 05 - Modified: 2023-11-24 08:34:12 - Feat.: - Title: Bratislavskí mestskí policajti varujú pred zlodejmi na vianočných trhoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 09:22