Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump: Hackerské útoky nemuselo spáchať Rusko, viem o tom viac

01.01.2017, 12:00
Autor:
ČTKČTK
Kvôli údajne ruským hackerským útokom medzitým Washington vypovedal 35 ruských diplomatov.

Hackerské útoky na americkú Demokratickú stranu počas kampane pred prezidentskými voľbami mohol spáchať niekto iný ako Rusko. Vyhlásil to novozvolený americký prezident a republikán Donald Trump. Podľa svojich slov vie o incidente viac než ostatní a v utorok alebo v stredu oznámi podrobnosti. 

"Myslím, že je to nefér, keď nevieme. Mohol to byť niekto iný. Ja tiež viem veci, ktoré ostatní ľudia nevedia, takže si nemôžeme byť istí," uviedol Trump podľa agentúry Reuters ohľadom obvinenia Ruska z hackerských útokov. "Dozviete sa to v utorok alebo v stredu," doplnil bez spresnenia v reakcii na otázku, aké sú jeho informácie.

"O hackerstve viem veľa. A je veľmi ťažké ho dokázať, takže to mohol byť niekto iný," uviedol podľa agentúry AP. Zároveň dodal, že tajné služby sa aj v minulosti mýlili napríklad v tvrdeniach o existencii zbraní hromadného ničenia v Iraku pred americkou inváziou v roku 2003.

Podľa Trumpa nie je žiadny počítač bezpečný. Podnikateľ a politik sám používa email a počítač len zriedka, napriek častému tweetovaniu, napísala agentúra AP.

"Dúfajme, že budeme mať skvelé vzťahy s mnohými krajinami vrátane Ruska a Číny," povedal Trump, ktorý sa chce čoskoro stretnúť so zástupcami amerických tajných služieb, aby získal o hackerských útokoch na USA bližšie informácie.

Vláda prezidenta Baracka Obamu viní Rusko z hackerských útokov na americké inštitúcie aj na súkromné ​​osoby. Ich cieľom bolo podľa končiacej americkej administratívy aj ovplyvnenie nedávnych prezidentských volieb v prospech Trumpa.

Vo štvrtok USA vypovedali 35 ruských diplomatov a uzavreli dva ruské objekty na svojom území. Obama navyše vyhlásil sankcie okrem iného voči ruskej civilnej tajnej službe FSB a vojenskej rozviedke GRU.

Rusko opakovane popiera, že by na USA prostredníctvom hackerov útočilo. Prezident Vladimir Putin sa zároveň rozhodol, že v reakcii na americké sankcie nikoho zo zeme nevyhostí.

01 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc 02 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 03 - Modified: 2024-04-21 06:10:00 - Feat.: - Title: Moskva tvrdí, že pomoc Ukrajine, Izraelu a Taiwanu "zhorší svetové krízy" 04 - Modified: 2024-04-21 05:50:00 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-20 20:38:43 - Feat.: - Title: Americký minister zahraničia Blinken budúci týždeň odcestuje na trojdňovú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. apríl 2024 13:15