Donald TrumpReuters
StoryEditor

Ruské tajné služby majú na Trumpa kompromitujúce materiály, tvrdí CNN

11.01.2017, 06:45
Autor:
ČTKČTK
Trump na twitteri v zjavnej narážke na informácie CNN napísal, že ide o "politický hon na čarodejnice".

Ruské tajné služby tvrdia, že môžu kompromitovať Donalda Trumpa, informuje CNN. Americké tajné služby predložili podľa spravodajskej stanice minulý týždeň budúcemu prezidentovi dokumenty, že Rusi na neho zozbierali kompromitujúce materiály osobnej aj finančnej povahy.

Nepodložené informácie o údajných kompromitujúcich materiáloch v rukách ruských služieb predložili americkí spravodajcovia podľa CNN minulý týždeň Trumpovi aj súčasnému prezidentovi Barackovi Obamovi ako súčasť dokumentov, ktoré sa týkali údajných zásahov Moskvy do minuloročných prezidentských volieb.

Podľa CNN americký FBI teraz preveruje dôveryhodnosť tvrdení, ktoré sú údajne založené hlavne na informáciách z ruských zdrojov. Američanom ich vraj dodal bývalý zamestnanec britských tajných služieb, ktorého považujú za dôveryhodného. Najať si ho mali Trumpovi republikánski stranícki rivali a potom Demokratická strana. FBI sa podľa agentúry Reuters odmietla k správe vyjadriť.

"Falošné správy - úplný politický hon na čarodejnice," napísal Trump na twitteri v reakcii na informácie.

Vzápätí retweetoval príspevok svojho právnika Michaela Cohena, ktorý na sociálnej sieti zverejnil fotografiu amerického pasu a text: "Nikdy v živote som nebol v Prahe." Cohen tak reagoval na obvinenia, že sa v auguste minulého roka tajne zišiel v Prahe so zástupcami Kremľa, aby s nimi nadviazal kontakt.

"Utajované skutočnosti nekomentujem," uviedol na otázku stanice NBC dosluhujúci prezident Obama po poslednom príhovore v úrade, ktorý predniesol v Chicagu. Zároveň ale vyjadril nádej, že sa jeho nástupca "pustí do práce" a pokúsi sa zabrániť Rusom v ďalšom zasahovaní do amerických volieb.

Dokumenty o ruských hackerských útokoch Obamovi a Trumpovi minulý týždeň predložili štyria zástupcovia amerických spravodajských služieb: šéf amerických rozviedok James Clapper, riaditeľ FBI James Comey, riaditeľ CIA) Jon Brennan a riaditeľ NSA Mike Rogers.

Podľa zdroja zo spravodajských služieb citovaného CNN zahrnuli tvrdenie Rusov o kompromitujúcich materiáloch do správy, aby Trumpa upozornili na špekulácie, ktorá v súvislosti s jeho osobou kolujú v prostredí tajných služieb, ale aj Kongresu a vlády.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 03 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 04 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 05 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:46