čínske námorníctvoReuters
StoryEditor

Konflikt o sporné ostrovy sa vyhrocuje. Čína varovala USA pred "ničivým stretom" v Juhočínskom mori

13.01.2017, 11:15
Autor:
ČTKČTK
Snahy brániť Číne v prístupe na umelé ostrovy, ktoré vybudovala v Juhočínskom mori, by viedli k "ničivému stretu".

Toto varovanie dnes zverejnili čínske štátne médiá v reakcii na vyhlásenie amerického kandidáta na ministra zahraničia Rexa Tillersona, podľa ktorého by Spojené štáty mali zamedziť Pekingu v prístupe na novovytvorené ostrovy v sporných vodách Juhočínskeho mora.

Dva čínske štátne denníky dnes Tillersonove vyjadrenia, ktoré predniesol v stredu v americkom Senáte, ostro kritizovali. List Global Times napísal, že akákoľvek takáto akcia by viedla k "rozsiahlej vojne".

Bývalý šéf ropnej firmy Exxon Mobile Tillerson, ktorého na post šéfa americkej diplomacie nominoval budúci prezident USA Donald Trump, v stredu prirovnal čínske budovanie umelých ostrovov k ruskej anexii Krymu.

"Musíme Číne vyslať jasný signál, že predovšetkým musí zastaviť budovanie ostrovov, ale tiež že prístup na tieto ostrovy nebude mať dovolený," uviedol Tillerson.

Oficiálna reakcia čínskej vlády na jeho slová boli umiernená. Hovorca čínskej diplomacie Lu Kchang iba vo štvrtok povedal, že Čína má právo pokračovať v "bežných aktivitách" na svojom vlastnom území.

Úvodníky v denníkoch China Daily a Global Times sú ale podstatne útočnejšie. Podľa denníka China Daily Tillersonove vyjadrenia svedčia o ignorancii, či už čo sa týka čínsko-amerických vzťahov či diplomacie všeobecne.

"Takéto slová nie je možné brať vážne, pretože sú zmesou naivity, krátkozrakosti, predsudkov a politických fantázií. Ak by mali byť realizované, malo by to ničivé následky. Znamenalo by to ničivý stret medzi Čínou a Spojenými štátmi," konštatoval denník China Daily.

Čína vytvorila v posledných rokoch umelé ostrovy navŕšením piesku pri koralových útesoch v Juhočínskom mori a potom na nich začala budovať infraštruktúru - pristávacie dráhy s dĺžkou troch kilometrov vhodné aj na vojenské účely, prístavy, majáky, radarové stanice, ubytovacie zariadenia a ďalšie prvky.

V decembri americké Stredisko pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS) uviedlo, že podľa satelitných snímok Čína pravdepodobne rozmiestnila protilietadlové a protiraketové systémy na všetkých siedmich umelých ostrovoch, ktoré vybudovala v Juhočínskom mori.

​Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Nároky na určité oblasti si robia aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 04 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 05 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:10