Britská premiérka Theresa MayTASR/AP
StoryEditor

Koniec spoločného trhu a ochrana hraníc. Británia sa pripravuje na tvrdý brexit

15.01.2017, 11:40
Autor:
redredČTKČTK
Theresa Mayová v utorok prednesie kľúčový prejav o brexite. Podľa miestnych médií sa britská premiérka prikláňa k tvrdšej alternatíve.

Britská premiérka Theresa Mayová vo svojom utorkovom kľúčovom prejave o brexite vyzve Britov k národnej jednote. S odvolaním sa na jej úrad o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Britský Sunday Telegraph píše o tom, že Mayová bude v utorok avizovať takzvaný tvrdý brexit. To by znamenalo prípravu na vystúpenie z colnej únie, znovuzískanie kontroly nad hranicami aj v prípade, že vy to znamenalo stratu prístupu na jednotný trh a Británia by sa už nebola predmetom rozsudkov Európskeho súdneho dvora. 

Telegraph cituje zdroje, ktoré sú "oboznámené s úvahami premiérky." Podľa nich sa Mayová snaží upokojiť euroskeptické krídlo svojej strany práve tvrdým, alebo čistým brexitom. 

Ľudia by podľa Mayovej mali dať stranou zatrpknutosť, ktorá v krajine zavládla po minuloročnom referende, a naopak sa zjednotiť okolo vízie Británie oveľa viac otvorenej svetu.

Ministerská predsedníčka nedávno vyhlásila, že oficiálne rokovania o odchode Británie z Európskej únie začnú do konca tohto marca. Odmieta obviňovanie, že úvahy jej kabinetu o brexite sú zmätené alebo že stále nemá žiadny plán pre vyjednávanie s Bruselom. Britskí podnikatelia a poslanci ju ale kritizujú, že zverejnila len málo informácií o konkrétnych plánoch na odchod z EÚ.

Počas utorkového prejavu Mayová vystúpi v Londýne pred publikom, v ktorom budú sedieť mimo iného zahraniční diplomati či jej vlastný brexitový vyjednávací tím.

Ako uviedol úrad premiérky, vo vyhlásení Mayová zdôrazní, že je potrebné, aby sa Briti, rozdelení výsledkom referenda, zjednotili okolo spoločných cieľov, ktorými je napríklad ochrana a posilňovanie práv zamestnancov. V minulom hlasovaní sa za brexit vyslovilo 52 percent voličov, 48 ich bolo proti.

Úrad nespresnil, či má premiérka v pláne vysloviť sa tiež ku kľúčovým otázkam, ako je napríklad možná snaha o zotrvanie Británie vnútri európskeho jednotného trhu.

01 - Modified: 2022-05-11 09:52:31 - Feat.: - Title: Británia je nespokojná so severoírskym protokolom. Trussová sa stretne so Ševčovičom 02 - Modified: 2022-02-09 09:32:01 - Feat.: - Title: Brexit zdražil obchod a zvýšil náklady firiem. A môže to byť horšie 03 - Modified: 2021-11-27 08:45:07 - Feat.: - Title: Británii stále chýbajú vodiči nákladných áut, počas Vianoc im preto môže chýbať šampanské 04 - Modified: 2021-11-09 14:46:58 - Feat.: - Title: Buď kúrenie alebo jedlo. Milióny Britov padli do chudoby, zvyšujú nápor na potravinové banky 05 - Modified: 2021-11-05 15:25:32 - Feat.: - Title: Británia minula za hranice po Brexite cez miliardu libier. Nepomáha to, obchod klesá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:22