Mike PenceReuters
StoryEditor

Most medzi šialenstvom a zdravým rozumom. Analytici vkladajú nádeje do viceprezidenta Pencea

18.01.2017, 09:39
Autor:
TASRTASR
Pence je na rozdiel od Trumpa skúseným politikom a dlhoročným členom Republikánskej strany.

Spolu s nastupujúcim prezidentom USA Donaldom Trumpom sa 20. januára ujme funkcie aj jeho viceprezident Mike Pence. Analytici sa zatiaľ rozchádzajú v názore, akú úlohu bude tento muž zohrávať v Trumpovej administratíve.

Niektorí predpovedajú Penceovi úlohu len akéhosi "dobrého policajta" a mediátora, ktorý bude "žehliť" Trumpove prešľapy a zmierňovať napätie vo vzťahu s republikánskou väčšinou v Kongrese. Iní špekulujú, že by sa mohol stať akousi šedou eminenciou Trumpovej administratívy, ktorá bude držať v rukách skutočné páky moci.

V tejto súvislosti mnohí komentátori spomínajú na mimoriadne silné postavenie viceprezidenta Dicka Cheneyho, ktorý bol spočiatku kľúčovým spolupracovníkom Georgea W. Busha, šéfa Bieleho domu z rokov 2001-2009.

Skúsený politik

Pence je na rozdiel od podnikateľa Trumpa skúseným politikom a dlhoročným členom Republikánskej strany. Vo vysokej politike sa aktívne pohybuje už od roku 2001, najskôr ako kongresman a potom ako guvernér štátu Indiana.

Od nevypočítateľného a často kontroverzie vzbudzujúceho Trumpa sa tiež odlišuje pevnými kresťansko-konzervatívnymi postojmi, ako aj solídnym a miernym vystupovaním.

Komentátor britského denníka Independent vyjadruje nádej, že nastupujúci viceprezident bude uprostred zmätku Trumpovej vlády aspoň "slabým hlasom" rozvážnosti a umiernenosti.

Pence je podľa Independentu jedinou osobnosťou, ktorá môže zabrániť tomu, aby v novej prezidentskej administratíve úplne neprevládlo šialenstvo, aby úplne nestratila kontakt so štandardnou politikou a realitou.

"(Pence) nebude len mostom medzi bláznovstvom a zdravým rozumom. Zdá sa, že bude spojkou medzi Trumpovým Bielym domom a Kapitolom (Kongresom)... Ako taký môže byť jedným z najpotrebnejších, a preto najmocnejších viceprezidentov v histórii," napísal Independent.

Nadštandardné postavenie

Indície silného postavenia budúceho viceprezidenta sa objavili už v týždňoch pred inauguráciou, keď sa stal Pence jednou k kľúčových osobností Trupmovho prípravného tímu.

Jeho úlohou bolo "spovedanie" kandidátov na mnoho vyšších i nižších vládnych funkcií, pričom na viaceré dôležité posty vrátane vedenia Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a ministerstva zdravotníctva USA presadil svojich spojencov.

Takéto nadštandardné postavenie viceprezidenta by však podľa denníka Independent mohlo napokon začať Trumpovi prekážať. Pence by v takomto prípade mohol upadnúť do nemilosti a prísť o časť svojho politického vplyvu, ako sa to stalo aj v prípade Cheneyho.

Samotný Trump si zatiaľ svojho skúseného viceprezidenta veľmi cení a jeho výber považuje za jedno z najlepších životných rozhodnutí. "Je to naozaj ľudská bytosť vysokej kvality, prvá trieda vo všetkých ohľadoch," opísal Pencea Trump pre časopis Time.

01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 04 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:07