Reuters, koláž HN
StoryEditor

Trump bude prvýkrat vo funkcii hovoriť s Putinom. Dajte si pozor, varuje britská premiérka

27.01.2017, 06:21
Autor:
ČTKČTK

Nový americký prezident Donald Trump bude v sobotu prvýkrát od nástupu k moci telefonicky rokovať s ruskou hlavou štátu Vladimirom Putinom. Podľa agentúry TASS to dnes oznámil kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Predtým o chystanom telefonáte informovala s odvolaním sa na nemenovaného vládneho predstaviteľa televízie CNN. Termín, kedy sa Trump s Putinom prvýkrát osobne stretnú, zatiaľ podľa Moskvy stanovený nebol.

Sám Trump, ktorý zložil prezidentský sľub pred týždňom, v rozhovore so stanicou Fox News vyhlásil, že hovor s Putinom očakáva čoskoro. "Telefonoval mi, keď som vyhral. Ešte sme nerokovali. Ale, ako chápem, čoskoro si pohovoríme," povedal Trump ešte predtým, než bol termín telefonátu zverejnený.

Vo štvrtok potom Putinov hovorca Peskov uviedol, že priamy kontakt medzi Kremľom a Bielym domom po Trumpovej piatkovej inaugurácii zatiaľ nebol naviazaný. Obe strany sa doteraz nemohli dohovoriť ani na termíne telefonického rozhovoru medzi oboma prezidentmi, pripomenula agentúra TASS. Ešte predtým dal hovorca Kremľa najavo, že stretnutie oboch prezidentov je skôr záležitosťou mesiacov než týždňov.

Trump počas volebnej kampane sľuboval zlepšiť vzťahy s Ruskom. Po svojom zvolení naznačil, že by mohol zrušiť sankcie uvalené na Rusko predchádzajúcou vládou prezidenta Baracka Obamu, ak by Rusi pomohli Spojeným štátom v boji proti terorizmu.

Vzťahy Ruska a USA sa dostali na najnižšiu úroveň od konca studenej vojny kvôli ukrajinskej kríze, vojne v Sýrii a obvineniam, že Kremeľ sa mieša do amerických volieb.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu v ruskom parlamente povedal, že Moskva nemá žiadne ilúzie, že by za vlády prezidenta Trumpa došlo k rýchlemu otepleniu vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom. Kremeľ je ale podľa neho pripravený prejsť k náprave poškodených vzťahov svoj diel cesty.

Ako prvého zahraničného štátnika prijme Trump dnes britskú premiérku Theresu Mayovú. Tá sa vo Filadelfii nechala počuť, že by v prípade prezidenta Putina radila Američanom: "Spolupracujte, ale dajte si pozor."

"Keď sa hovorí o Rusku, je múdre si často vziať príklad z prezidenta (Ronalda) Reagana, ktorý pri rokovaniach so svojim ruským náprotivkom, vtedy Michailom Gorbačovom, mával vo zvyku riadiť sa porekadlom, dôveruj, ale preveruj '. U prezidenta Putina má rada znie: Spolupracujte, ale dajte si pozor," povedala Mayová pred republikánskymi zákonodarcami vo Filadelfii.

01 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:54