Reuters
StoryEditor

Útočník mačetou napadol vojakov pri Louvri, do múzea niesol podozrivý kufrík

03.02.2017, 10:30
Autor:
ertert
Hovorca polície povedal, že útočník kričal Alláhu akbar.

Vojaci hliadkujúci pri parížskom Louvri v piatok dopoludnia strieľali na muža, ktorý bol vyzbrojený nožom a do priestorov múzea sa pokúšal dostať s podozrivým kufríkom. Muž bol podľa agentúry zranený. Minister obrany hovorí o vážnom bezpečnostnom incidente. Polícia okolie Louvru uzavrela.

Útočník podľa agentúry Reuters nožom napadol hliadku vojakov. V ruke niesol podozrivý kufrík a do múzea sa pokúšal dostať cez obchody, ktoré sa nachádzajú v podzemnej časti Louvru. Múzeum aj jeho okolie je uzavreté.

Pyrotechnická jednotka skúmala kufrík

Podľa serveru BBC sa bezpečnostné opatrenia týkajú aj neďalekého obchodného centra. Uzavreté sú aj priľahlé stanice metra. Ministerstvo vnútra na Twitteri potvrdilo, že pri Louvri prebieha zásah.

Agentúra AFP uvádza, že na mieste operovala aj pyrotechnická jednotka, ktorá skúmala útočníkov kufrík. Výbušniny v ňom však nenašla.

Niektoré francúzske servery píšu, že páchateľ na vojakov útočil mačetou. Hovorca polície povedal, že útočník kričal Alláhu akbar. Podľa doterajšieho vyšetrovania je možné, že chcel spáchať teroristický útok.

"Zadržali sme tiež ďalšieho človeka kvôli podozrivému správaniu. Zatiaľ to však nevyzerá, že by bol akýmkoľvek spôsobom napojený na útočníka," oznámil parížsky policajný šéf Michel Cadot.

Pretrvávajúce obavy

Podobný incident sa v Paríži odohral 20. januára. Neznámy muž vtedy útočil nožom na troch miestach. Vážne zranil jedného človeka. Svoje obete nepoznal a útočil náhodne. Po páchateľovi polícia pátra.

Incident oživil obavy, ktoré vo Francúzsku vyvolala séria útokov, pri ktorých islamskí radikáli povraždili od začiatku roka 2015 na rôznych miestach krajiny, predovšetkým v Paríži, viac ako 230 ľudí.

Napríklad vlani v júli dvaja muži ozbrojení nožmi vtrhli do kostola v Saint-Étienne du Rouvray južne od mesta Rouen a v mene džihádu zabili kňaza. Vo Francúzsku platí výnimočný stav, na mnohých miestach hliadkujú ozbrojení policajti aj vojaci.

01 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 02 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 03 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 04 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 05 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:28