Skupina migrantov kráča po prekročení hranice z Chorvátska neďaleko maďarskej obce Zákány 26. septembra 2015.TASR/AP
StoryEditor

Poďme žiť bez gayov a moslimov. Biela maďarská dedina láka nespokojných Európanov

07.02.2017, 17:06
Autor:
fkafka
Maďarský starosta sa do povedomia dostal už počas krízy, kedy vytvoril akčné video s odkazom pre migrantov.

Zákaz nosenia moslimských odevov či propagovania homosexuality. Práve tak chce k sebe maďarská dedina Ásotthalom nalákať európskych kresťanov. Tí sú podľa starostu nespokojní s multikultúrnou spoločnosťou vo svojich vlastných krajinách. Starosta dúfa, že sa tým dedina dostane na čelo "vojny proti moslimskej kultúre".

"Primárne vítame ľudí zo západnej Európy - ľudí, ktorí nechcú žiť v multikultúrnej spoločnosti," hovorí starosta Laszlo Toroczkai. "Neradi by sme do dediny prilákali moslimov," dodáva.

Moslimovia by sa neintegrovali
"Je veľmi dôležité pre dedinu zachovať jej tradície. Ak by sem prišiel veľký počet moslimov, neboli by schopní sa integrovať do kresťanskej komunity," hovorí starosta odľahlej obce z nížinatých oblastí južného Maďarska.

"Vidíme, že v západnej Európe sú veľké moslimské komunity, ktoré doteraz neboli schopné sa integrovať - a my tu nechceme zažiť rovnakú skúsenosť," hovorí Toroczkai a dopĺňa: "Preferoval by som, aby Európa patrila Európanom".

Starosta dúfa, že sa vďaka týmto opatreniam môže dedina dostať na čela "vojny s moslimskou kultúrou". Okrem zákazov tiež zamestnal hliadky na nepretržité patrolovanie pri neďalekých hraniciach so Srbskom, čím podľa neho priláka bielych Európanov, aby sa do dediny nasťahovali.

Toroczkai už nadviazal kontakty napríklad s britskými nacionalistami a priznáva, že ľudí z Británie rád uvíta, píše BBC. Na Facebooku sa už objavili inzeráty na kúpu nehnuteľností v Ásotthalome. "Čím viac pôjde všetko na Západe zle, tým viac ich príde do Maďarska a Maďarsko potrebuje týchto ľudí," myslí si starosta.

Na otázku, či sa snaží urobiť z obce "bielu dedinu", odpovedá Toroczkai vyhýbavo. "Nepovedal by som slovo bielu. Ale pretože sme biela, európska, kresťanská populácia, chceme takí zostať," vysvetľuje. "Ak by sme boli čierni, chceli by sme zostať čiernou dedinou," dodáva.

Zákaz moslimských odevov či stavby mešít
Predpisy, ktoré v dedine vzdialenej dve hodiny cesty z Budapešti nadobudli platnosť na konci novembra, zakazujú nosenie moslimských odevov, ako je hidžáb, či verejné zvolávanie k modlitbe. Tiež zakazujú stavbu mešít a verejné prejavy náklonnosti voči homosexuálom.

Nie je prekvapením, že tieto nariadenia odporujú maďarskej ústave. V polovici februára sa tak úrady chystajú miestnu legislatívu preskúmať.

K protimoslimským a antiimigračným náladám v Maďarsku prispela predminuloročná utečenecká kríza. Keď táto kríza vrcholila, maďarsko-srbskú hranicu prechádzalo každý deň okolo 10 000 ľudí.

V dedine žijú dvaja moslimovia
Aj preto mnoho miestnych starostove nápady podporuje. Jedna z nich, Eniko Undreinerová, zaspomínala, že bolo "naozaj strašidelné" sledovať masy migrantov idúcich cez ich dedinu. "Strávila som veľa času doma so svojimi deťmi - áno, mnohokrát som bola vystrašená," hovorí.

V dedine pritom v tejto chvíli žijú dvaja moslimovia. Tí s reportérmi odmietli hovoriť, aby nepriťahovali zbytočnú pozornosť. Jeden z miestnych uviedol, že sú obaja plne integrovaní do miestnej spoločnosti.

"Nikomu nevadia. Nenosia nikáb, neobťažujú ľudí. Poznám ich osobne. Vychádzame dobre," popisuje. Ďalšia žena sa zase zastáva homosexuálov. "V dedine žijú nejakí homosexuáli. Sú úplne v pohode. Stretávame sa s nimi, hovoríme s nimi, ako žijú svoje životy doma, do toho nám nič nie je. Všetci sme ľudia," vysvetľuje svoj postoj.

Starosta Toroczkai, ktorý patrí k ultranacionalistickej strane Jobbik, o sebe už nechal v minulosti počuť. Preslávil sa pred viac ako rokom, natočil videav v štýle akčných filmov, ktorým sa snažil presvedčiť utečencov, aby neprekračovali hranice s Maďarskom. Video nazvané Správa nelegálnym imigrantom sprevádzala dramatická hudba a akčné zábery policajných vozov, motoriek či vrtuľníka, ktoré hliadkujú na hraniciach.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-03 09:25:23 - Feat.: - Title: Zo Srbska cez Maďarsko. Slovensko v minulom roku evidovalo vyše jedenásťnásobný nárast nelegálnej migrácie 05 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:31