trump flynnReuters
StoryEditor

Tajní agenti Trumpovi neveria. Kongresmani riešia únik informácií o Flynnovi

16.02.2017, 13:20
Autor:
ČTKČTK
Niektorí pracovníci amerických tajných služieb sa snažia utajiť dôležité spravodajské informácie pred prezidentom Trumpom.

Dvaja vysoko postavení americkí republikánski poslanci požiadali úrad federálneho generálneho inšpektora, aby prešetril úniky informácií z vyšetrovania kauzy bývalého bezpečnostného poradcu Bieleho domu Michaela Flynna. Oznámila to dnes televízia CNN. Flynn bol zo svojej funkcie začiatkom týždňa odvolaný kvôli nejasným kontaktom s ruským veľvyslanectvom počas prezidentskej kampane.

O vyšetrovanie požiadal Jason Chaffetz, šéf výboru Snemovne reprezentantov pre dohľad nad exekutívou, a predseda právneho výboru snemovne Bob Goodlatte. "Máme vážne podozrenie o nedostatočnej ochrane utajovaných informácií," uvádza sa v písomnej výzve poslancov. "Žiadame, aby úrad (generálneho inšpektora) začal okamžité vyšetrovanie, či sa s utajovanými informáciami zaobchádzalo nezodpovedne," uvádza sa v liste.

Detailné informácie, ktoré sa stali podkladom početných špekulácií, publikovali o Flynnovej kauze prakticky všetky americké celoštátne médiá, najmä denníky The New York Times a The Washington Post. Za škandalózne označil v stredu tieto úniky prezident Donald Trump.

Federálne generálne inšpektoráty sú ústredné kontrolné orgány, ktoré vyhľadávajú prípady zneužívania úradu alebo korupcie vo vládnych agentúrach a na ministerstvách. Inšpektoráty zamestnávajú okrem iných audítorov alebo špeciálnych agentov s právomocou viesť kriminálne vyšetrovanie. V USA podobných úradov existuje viac ako 70, Chaffetz a Goodlatte sa listom obrátili na generálneho inšpektora na ministerstve spravodlivosti.

Denník The Wall Street Journal dnes napísal, že niektorí pracovníci amerických tajných služieb sa snažia utajiť dôležité spravodajské informácie pred prezidentom Trumpom, ktorý podľa nich nie je dôveryhodný. Ide najmä o spôsob, akým tajní agenti informácie získavajú. Podľa denníka je to dôkaz o napätých vzťahoch medzi spravodajskou komunitou a americkú výkonnou mocou.

Poslanec Snemovne reprezentantov Adam Schiff, člen výboru pre kontrolu spravodajských služieb, denníku povedal, že o podobných prípadoch vie. "Hovoril som s členmi tajných služieb, ktorí majú obavy z Bieleho domu, z prezidenta. Tieto obavy majú množstvo podôb. Spravodajská komunita považuje za svoju posvätnú povinnosť chrániť tie najcennejšie informácie aj osoby, ktoré ich získavajú," povedal Schiff.

Podľa The Wall Street Journal sa aj skôr stávalo, že špióni metódy svojej práce zamlčovali. Dôvodom ale nikdy nebola nedostatočná dôveryhodnosť hlavy štátu.

01 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 20:10:01 - Feat.: - Title: Španielsky premiér zvažuje rezignáciu. Dôvodom je vyšetrovanie jeho manželky v korupčnej kauze 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:40