Šifa GardíováTwitter/Rudaw English
StoryEditor

Bola fenoménom aj vzorom pre kurdské ženy. Vojnová reportérka zahynula v Mósule

26.02.2017, 17:37
Pri výbuchu nastraženej bomby v západnom Mósule zahynula kurdská vojnová reportérka Šifa Gardíová.

"Stratili sme odvážnu a profesionálnu žurnalistku," napísala predstaviteľka kurdskej vlády v USA Bryan Rahmanová. Tridsaťročná novinárka zomrela, zatiaľ čo prinášala informácie z popredných línií bojov v irackom Mósule. Podľa prezidenta Kurdov bola "vzorom pre ženy aj mladé Kurdky."

Vojnová reportérka a hlásateľka pre irackokurdskou televíznu stanicu Rudaw zomrela v sobotu počas práce v predných líniách pri meste Mósul, kde bojujú iracké jednotky s Islamským štátom.

Šifa Gardiová, bola milovanou novinárkou a jedinečným fenoménom v profesii, ktorej dominujú muži, píše CNN. Zomrela pri výbuchu bomby na ceste. Explózia podľa stanice Rudaw, pre ktorú Gardiová pracovala, zranila aj jej kameramana Younisa Mustafu.

Informácie z fronty

Gardiová informovala nielen o posunoch vojnovej línie v Mosule, ale aj o situácii utečencov. Začala prinášať správy z Mósulu už od začiatku ofenzívy v októbri 2016. Jej misiou bolo nájsť masový hrob, kde bojovníci IS údajne pozabíjali stovky civilistov z Mósulu.

Kurdský prezident Masud Barzáni, povedal podľa kurdskej televízie Rudaw, že "jej smrť zdôraznila úlohu, pozíciu, obeť a húževnatosť kurdských žien." Podľa neho bola vzorom pre ženy i mladé Kurdky.

Kurdské etnikum žije v Iraku, Iráne, Turecku a Sýrii. Hoci Kurdi nemajú vlastný štát, v Iraku získali značnú autonómiu a majú svoju vlastnú vládu. V súčasnosti bojujú na strane irackej armády proti Islamskému štátu.

Reportérka ešte pár hodín pred svojou smrťou vysielala naživo zo západného Mósulu, kde bola spoločne s irackými jednotkami. Ku kurdskej televíznej stanici sa pripojila v roku 2013.

Stanica Rudaw si uctila jej smrť na svojich stránkach. Pripomenula jej schopnosť empatie zverejnením reportáže z uplynulého týždňa. Počas bojov o západnú časť Mósulu bola schopná zachrániť z bojiska malého králika.

"Narazila som na toho králika v dedine Albu Saif, ktorá bola oslobodená včera večer. Králik trpí podvýživou. Budeme sa o neho starať a potom ho odovzdáme agentúre pre ochranu zvierat, ktorá je ochotná sa o neho starať," povedala v reportáži Gardiová.

Vzor pre mladé ženy

"Stratili sme veľmi talentovanú osobu. Šifa nebola len múdrou žurnalistkou, ale tiež veľmi lojálnou a váženou ženou," povedal výkonný riaditeľ televízie Rudaw Ako Mohamm kolegom Gardiovej.

Bývalá žurnalistka a predstaviteľka kurdskej vlády v Spojených štátoch amerických Bryan Sami Rahmanová napísala, že Kurdistan "stratil odvážnu a profesionálnu žurnalistku, ktorá bola schopná preraziť."

Jej smrť okomentoval aj americký ambasádor v Iraku Douglas Silliman. "Veľmi smutné správy," napísal vo svojej kondolencii pre rodinu Gardiovej na twitteri.

Podľa ministra zahraničných vecí kurdskej regionálnej vlády Falaha Mustafu bola Gardiová statočnou novinárkou a vzor pre mladé ženy. Gardiová sa narodila ako utečenec v Iráne v roku 1986. Vyštudovala univerzitu Saláhaddín v Irbile. Jej novinárska kariéra začala v roku 2006.

01 - Modified: 2024-04-29 13:17:08 - Feat.: - Title: Ľudia ignorujú signály, idú na doraz. Pred ťažkým pretekom odporúčam prehliadku u lekára, hovorí Maroš Molnár o Sparťanovi 02 - Modified: 2024-04-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Operácia Menai Bridge: Plány pohrebu kráľa Karola sa po diagnóze rakoviny pravidelne aktualizujú. Je mu vraj veľmi zle 03 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 04 - Modified: 2024-04-22 08:38:15 - Feat.: - Title: Vo veku 66 rokov zomrel Fedor Flašík, robil pre Mečiara a stál pri zrode Smeru 05 - Modified: 2024-04-22 08:37:41 - Feat.: - Title: Vo veku 77 rokov zomrela Hana Brejchová, preslávil ju Formanov film Lásky jednej plavovlásky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 03:18