Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Rusko sa na súde v Haagu bráni obvineniu z podpory terorizmu a rasovej diskriminácie

07.03.2017, 14:42
Autor:
ČTKČTK
Ukrajina v pondelok súdu navrhovala, aby nariadil predbežné opatrenia.

Rusko dnes na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu odmietlo žalobu Ukrajiny, ktorá pred najvyššou súdnou inštanciou OSN obvinila Rusko z podpory terorizmu napomáhaním povstalcom na východe Ukrajiny dodávkami zbraní, munície a peňazí, ako aj z diskriminácie menšín na anektovanom Kryme.

Obvinenie sa "neopiera o žiadny právny, ani faktický základ", vyhlásil ruský zástupca. Roman Kolodkin z ruského ministerstva zahraničia tiež uviedol, že ukrajinské obvinenia "sú jasne mimo jurisdikciu súdu".

"Ruská federácia plne dodržiava svoje záväzky ustanovené zmluvami, na ktoré sa odvoláva Ukrajina," povedal sudcom Kolodkin. "Nezaznamenali sme žiadny právny, ani faktický základ pre opatrenia (požadované Kyjevom)," dodal.

Financovanie terorizmu a rasová diskriminácia

Ukrajina v pondelok súdu navrhovala, aby nariadil predbežné opatrenia v podobe zastavenia financovania povstalcov a diskriminácie obyvateľov neruského pôvodu.

"Tento prípad ukáže, či sa medzinárodný právny poriadok dokáže postaviť silným krajinám, ktoré porušujú právo a nerešpektujú ľudské práva," povedala námestníčka ukrajinského ministra zahraničia Olena Zerkalová v pondelok pred senátom 16 sudcov.

Ukrajina na súde, ktorý rieši spory medzi štátmi a zaoberá sa tiež zostrelením malajzijského lietadla v roku 2014 nad východnou Ukrajinou, požadovala, aby rozhodol o porušovaní dohôd o financovaní terorizmu a o rasovej diskriminácii, ktorých sa Rusko podľa Kyjeva dopúšťa na Ukrajine. Samo súdne konanie síce môže trvať mesiace aj roky. V rámci týždňov by ale sudcovia mohli nariadiť predbežné opatrenia.

Kyjev si tiež želá, aby súd nariadil Rusku napraviť všetky škody spôsobené teroristickými činmi, ktoré Ruská federácia spôsobila či im napomohla, a to vrátane zostrelenia malajzijského lietadla z letu MH-17 s takmer troma stovkami obetí. Rusko zodpovednosť za túto tragédiu popiera.

Žaloba aj za odcudzenie ropných zdrojov

Ukrajina už skôr zažalovala Rusko kvôli odcudzeniu ropných zdrojov pri Kryme, ako aj kvôli znečisteniu ukrajinského územia s negatívnymi vplyvmi na Čierne more, a to aj počas stavby mosta, ktorý má prepojiť pevninské Rusko s Krym.

Rusko anektovalo Krym v marci 2014 po referende, ktorého legitimitu Ukrajina a väčšina členských štátov OSN neuznáva. Anexia Krymu bola jedným z dôvodov, prečo Západ zaviedol proti Rusku sankcie. Vzťahy sa prepadli na najhoršiu úroveň od konca studenej vojny.

Moskva účasť v konflikte na východe Ukrajiny popiera. Ruské úrady tiež popierajú prenasledovanie krymských Tatárov, ktorých predáci zostali lojálni Kyjevu.

Boje medzi ozbrojenými separatistami a ukrajinskou armádou si vyžiadali od apríla 2014 okolo 10-tisíc mŕtvych.

Medzinárodný súdny dvor je hlavným súdnym orgánom OSN. Rozhoduje právne spory medzi štátmi a vypracúva právne posudky na žiadosť vrcholných orgánov svetovej organizácie. Má právomoc zaoberať sa len tými spormi, ktoré mu štáty predložia.

01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:04