mao ce-tung peking vojak čínaReuters
StoryEditor

Čína upevňuje komunistický výklad dejín. Chce zaviesť zodpovednosť za urážku hrdinov

13.03.2017, 19:18
Autor:
ČTKČTK
Bádatelia prichádzajúci s odlišnými interpretáciami dejín, ktoré úlohu komunistickej strany bagatelizujú, sú označovaní za "historických nihilistov".

Z hanobenia "hrdinov a mučeníkov" vládnucej komunistickej strany má v Číne vyplývať občianskoprávna zodpovednosť. V nedeľu začlenili túto úpravu do vznikajúceho občianskeho zákonníka čínski zákonodarcovia, uviedla agentúra Reuters, podľa ktorej chce vedenie komunistickej strany týmto spôsobom posilniť svoju kontrolu nad výkladom čínskych dejín.

Tri tisícky delegátov na prebiehajúcom výročnom zasadnutí čínskeho parlamentu rokujú o všeobecných pravidlách občianskeho zákonníka. Tie by mali byť schválené do stredy, kedy zasadnutie končí. Zástupcovia navrhujú 126 zmien posledného návrhu, ktorý poslúži ako preambula konečnej verzie čínskeho občianskeho zákonníka. Ten by mal podľa oficiálnych zdrojov vojsť do platnosti v roku 2020.

Jeden z dodatkov znie: "Zasahovanie do mena, vyobrazenia, povesti a cti hrdinov a mučeníkov poškodzuje verejný záujem a mala by z neho plynúť občianskoprávna zodpovednosť."

Činy revolučných hrdinov a obete vojenských mučeníkov hrajú zásadnú úlohu pre legitimitu komunistickej strany, ktorá si nárokuje veľké dejinné úspechy, napríklad porážku Japonska v druhej svetovej vojne, poznamenala agentúra Reuters. Bádatelia prichádzajúci s odlišnými interpretáciami dejín, ktoré úlohu komunistickej strany bagatelizujú, sú označovaní za "historických nihilistov".

​Čínsky prezident Si Ťin-pching zdôrazňuje, že strana musí vlastnej verzii dejín dôverovať, a ako odstrašujúci príklad uvádza kolaps Sovietskeho zväzu, kde boli revoluční vodcovia verejne kritizovaní. Čínska komunistická strana vlani varovala, že ľudia kvôli záplave informácií na internete o strane pochybujú, a zaviazala sa "pomýlené" náhľady na vec vyvracať.

Zostavovanie občianskeho zákonníka, ktorý bude po schválení základom všetkého čínskeho súkromného práva, vnímajú niektorí právni reformátori ako test, ako ďaleko bude Čína ochotná zájsť vo veci občianskych slobôd. Tie by mohli mať vplyv na štátnu moc. V predchádzajúcich návrhoch preambuly nedošlo podľa právnikov k žiadnemu vývoju, ktorý by sa týkal ochrany jedincov proti zásahom štátu v oblasti vlastníckych práv a práv na osobné slobody.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 18:10