Kim Čong-un
StoryEditor

Trumpov minister pripustil vojnu proti Severnej Kórei

17.03.2017, 10:02
Autor:
chochoČTKČTK
Spojené štáty a ich ázijskí spojenci sú bližšie k vojenskej reakcii viac, ako kedykoľvek za poslednú dekádu.

Americký minister zahraničia Rex Tillerson dnes vyhlásil, že americká politika "strategickej trpezlivosti" voči Severnej Kórei skončila. Jednou z možností je aj vojenská akcia proti Pchjongjangu, ak by sa hrozba zo strany KĽDR ďalej zvýšila, dodal podľa agentúry AFP Tillerson, ktorý v rámci svojej prvej oficiálnej cesty po ázijských krajinách dnes začal návštevu Južnej Kórey.

Diplomatické snahy zlyhali

"Politika strategickej trpezlivosti je minulosťou. Pripravujeme sériu nových diplomatických, bezpečnostných a ekonomických opatrení, ktoré by sme voči KĽDR mohli prijať," povedal Tillerson na tlačovej konferencii po stretnutí so šéfom juhokórejskej diplomacie Jon Pjong-sem.

Na otázku novinárov ohľadne možnosti vojenského zásahu proti KĽDR Tillerson uviedol: "Ak sa zvýši hrozba zo strany severokórejského zbrojného programu do tej miery, že to bude vyžadovať akciu, potom je aj táto možnosť na stole."

"Diplomatické a ďalšie snahy za posledných 20 rokov, ako priviesť Severnú Kóreu k nukleárnemu odzbrojeniu zlyhali,“ vyhlásil Tillerson včera v Tokiu.

Blízko k vojne

Týmito vyjadreniami reagoval na vyostrujúcu sa situáciu na Kórejskom polostrove. Ide však o zásadné vyhlásenia, ktorými Trumpova administratíva podľa Washington Post priviedla Spojené štáty a ich ázijských spojencov bližšie k vojenskej reakcii viac, ako kedykoľvek za poslednú dekádu.

"Spoločné cvičenia nepriateľských síl sú zamerané na preventívne údery proti KĽDR,“ povedal úradník severokórejského veľvyslanectva Pak Myong-ho. "Preto je mier a stabilita na Kórejskom polostrove vo vážnom ohrození,“ povedal a dodal, že "teraz je situácia už na pokraji jadrovej vojny.“

Protiraketová obrana

Americká armáda začala 7. marca rozmiestňovať v Južnej Kórei prvky svojho systému protiraketovej obrany THAAD. Potvrdilo to americké tichomorské velenie (USPACOM).

Spojené štáty týmto krokom reagovali na odpálenie štyroch balistických rakiet Severnou Kóreou, ktoré bolo podľa tamojších médií nácvikom útoku na americké základne v Japonsku.

Rozmiestnenie systému THAAD podľa amerického tichomorského velenia posilní spojenectvo medzi USA a Južnou Kóreou pri obrane pred "severokórejskou raketovou hrozbou". Jeho rozmiestnenie však zrejme prehĺbi konflikt medzi Južnou Kóreou a Čínou, podľa ktorej naruší regionálnu bezpečnostnú rovnováhu.

01 - Modified: 2024-04-26 10:52:00 - Feat.: - Title: Smrteľná zombie choroba jeleňov zrejme preskočila na človeka. USA hlásia prvé obete, pred smrťou boli zmätené a agresívne 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:55