Reuters
StoryEditor

Rusi pozastavili činnosť jehovistom. Chcú ich zakázať ako extrémistov

24.03.2017, 06:16
Autor:
ČTKČTK
Keby najvyšší súd rozhodol v prospech ministerstva, malo by to pre Svedkov Jehovových v Rusku katastrofálne následky.

Ruské ministerstvo spravodlivosti pozastavilo činnosť náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia v celej krajine a požiadalo súd, aby zakázal túto organizáciu ako extrémistickú. Oznámili to ruské médiá. Najvyšší súd má prijať konečné rozhodnutie o zákaze 5. apríla.

"Keby najvyšší súd rozhodol v prospech ministerstva, malo by to pre Svedkov Jehovových v Rusku katastrofálne následky," uvádza sa na webe organizácie. Každý z viac než 170 000 jehovistov v Rusku "by mohol byť trestne stíhaný len za to, že sa zúčastňujú náboženských stretnutí, číta si s ostatnými bibliu alebo hovorí s ľuďmi o svojej viere".

Jehovisti v Rusku oficiálne pôsobia od roku 1991.

Interfax pripomenul, že činnosť jehovistov je pravidelne predmetom pozornosti úradov po celom Rusku, vo viacerých regiónov a mestách už bola táto náboženská spoločnosť zakázaná, napríklad v Samare, Orlove, Belgorode či Birobidžane.

Samotní jehovisti často videli v pozadí týchto aktivít vplyvnú pravoslávnu cirkev úzko spätú s ruským štátom.

"Pri všetkých súdnych procesoch proti Svedkom Jehovovým bolo vidieť, že súd stál na strane prokuratúry či ministerstva spravodlivosti," povedal ruskej redakcii BBC hovorca ruských jehovistov Jaroslav Sivulskij, podľa ktorého nie je k zákazu žiadny dôvod. "Snažíme sa vysvetliť ľuďom, že nie sme žiadni extrémisti. Sme riadni občania, platíme dane a dodržiavame zákony, a tak obvinenie z extrémizmu je jednoducho absurdné," povedal.

Náboženská spoločnosť pôvodne vznikla v USA, pod názvom Svedkovia Jehovovi pôsobí od roku 1931.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:02