StoryEditor

Islamisti používajú novú taktiku. Obrnený samovražedný buldozér naplnený výbušninami

26.03.2017, 12:41
Vojaci, ktorí bojujú proti IS v Mosule, musia byť pripravení aj na nečakané taktiky radikálov.

Praskajúce rádia varujú iracké jednotky postupujúce labyrintom arabského trhoviska, že drony lietajúce nad ich hlavami zaregistrovali blížiace sa vozidlo nabité výbušninami. Je to obrnený pásový buldozér obrovských rozmerov. Jeho lopata je v takej výške, aby prerazila aj bežné obrnené vozidlá. Aj to je výjav zo zúrivej bitky s islamským štátom (IS), ktorá sa tento týždeň začala v úzkych uličkách mosulského starého mesta.

Vojaci so zásobníkmi do samopalov cez rameno na stanovištiach v obchodoch okolo trhoviska vedia, ako si s buldozérom poradiť. Chystajú sa použiť raketomety, ktoré majú k dispozícii. Príslušníci špeciálnej divízie rýchlej odozvy sú na stanovištiach vo všetkých uliciach vedúcich do uzavretého trhoviska.

Hlas z rádia oznamuje aktuálnu polohu buldozéru. Zasekol sa na navŕšenej kope piesku. Muži sa presúvajú k vojenskému vozidlu, na ktorom je pripravený raketomet väčšieho kalibru, než sú tie ručné. Vojaci si zapchávajú uši v očakávaní výstrelu.

Medzitým sa na miesto blíži americký tank Abrams, ktorý číhal v blízkosti kedysi päťhviezdičkového hotela Ashur. Chvíľu mu trvá, kým zaujme bojovú pozíciu, musí sa dostať cez kráter vzniknutý po nálete koaličných lietadiel.

Všetky zbrane strieľajú na samovražedný buldozér. Príliš nízko vystrelené guľky sa odrážajú a vracajú proti strelcom, musia sa preto ostražito kryť. Aj napriek mohutnej paľbu sa buldozér blíži k vojakom. Zastaví ho až priamy zásah Rusmi vyrábanej protitankovej zbrane Kornet.

,Bolo to ako z filmu'
Takých buldozérov majú podľa reportéra portálu Middle East Eye (MEE) Toma Westcott teroristi IS niekoľko. Len za posledný týždeň sa s nimi museli potýkať dvakrát. "Ten prvý sme zastavili zabitím vodiča. Potom sme mohli deaktivovať improvizované výbušné zariadenia, ktorými bol naplnený. Inak by došlo k obrovskej explózii," uviedol pre MEE kapitán jednotky menom Ferras.

V priestore trhoviska zavládol po zneškodnení pokoj a ticho. Ale len na chvíľu, v uliciach je neustále počuť streľbu samopalov a guľometov. Do toho niekomu z vojakov zvoní telefón. Väčšina mužov fajčí v tichosti na upokojenie jednu cigaretu za druhou.

Reuters

Jeden spomína na mladosť strávenú práve v severoirackej metropole Mosul. "Hneď pri rieke bolo veľké casino, drahé reštaurácie a kaviarne. V hoteli Ashur bývalo mnoho cudzincov. Vždy sme pozorovali blonďavých ľudí, ktorí sa okolo prechádzali. Bolo to ako z filmu," vysvetľuje vojak.

Pokoj ale dlho nevydrží. Je potrebné vydať sa na pomoc malej skupine jednotiek, ktorá rádiom volá o pomoc. Blížia sa ďalšie buldozéry. Na steny obrnených "Humvee" lietajú pri odchode hlbšie do starého mesta guľky ostreľovačov. Ich cesta vyvoláva tiež streľbu mínometov a raketometov džihádistov. Projektily dopadajú všade v okolí trhoviska.

Buldozér predzvesťou pekla
Príchod samovražedného buldozéra bol len začiatkom pekla, ktoré sa rozpútava v reakcii na jeho likvidáciu. Iracká armáda čelí v západnom Mosule väčšiemu odporu, než čakala. Mohutné bombardovanie štvrtí v držbe IS, ktoré predchádzalo pozemnému útoku, zrejme nestačilo.

Jednotka obrnených vozidiel, ktorá sa vydala k frontu, je zrazu veľmi zraniteľná. "Ali, Ali. Otoč auto," kričí veliteľ na jedno z áut. Vodič ale cez streľbu nepočuje. Jeho motor triafa strela z raketometu a začína tak horieť. Muži vyťahujú svojich dezorientovaných spolubojovníkov z auta a tiahnu ich do bezpečia trhoviska.

Plamene sa šíria z motora trafeného Humvee do zvyšku vozidla. Množstvo nábojov vnútri začína explodovať, jedného vojaka triafa do tváre. Uteká preč oblakom čierneho dymu. Do explózia začínajú vzduchom svišťať guľky snajpera IS z minaretu mešity v blízkosti. Zrejme čakal na pravú chvíľu, kedy začne strieľať. V hľadáčiku má ulicu, ktorú musia všetci utekajúci pred explóziou prebehnúť, aby sa dostali do bezpečia tržnice.

Postup spletitými ulicami starého mesta je tak zatiaľ zastavený. Dlho očakávaná bitka je ale iba na začiatku. Najťažšie bude v miestach, kam sa nedostanú žiadne široká vozidla.

V noci na nedeľu iracká armáda zastavila operáciu, ktorá mala oslobodiť západnú časť Mosulu z rúk Islamského štátu. Stalo sa tak potom, čo sa objavili správy o náletoch zo 17. marca, ktoré pripravili o život až 200 civilistov. Spojené štáty v sobotu uviedli, že koaličná jednotky pod americkým vedením skutočne bombardovali štvrť držanú islamistami, kde civilisti zahynuli. V západnej časti Mosulu zostáva 600 tisíc civilistov.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:50