Reuters
StoryEditor

Kryjete pašerákov migrantov, obvinil Frontex neziskovky. Tie hovoria o populizme

05.04.2017, 12:42
Autor:
ertert
Podľa námestníka talianskeho ministra zahraničia Maria Gira však pohľad Frontexu vychádza z neznalosti utečeneckej problematiky.

Riaditeľ agentúry Frontex v rozhovore pre Die Welt vyhlásil, že dobrovoľníci v Stredozemnom mori odmietajú spolupracovať s bezpečnostnými zložkami a svojím konaním podporujú pašerákov ľudí. Proti tvrdeniu sa ohradil taliansky námestník ministra zahraničia aj zástupcovia neziskových organizácií, podľa ktorých sa európska agentúra snaží umelo vytvorenou kauzou zavďačiť odporcom súčasnej imigračnej politiky.

Kontroverziu zapálil riaditeľ Frontexu Fabrice Leggeri v rozhovore pre nemecký denník Die Welt. "Musíme sa vyhnúť tomu, aby sme podporovali kriminálne živly tým, že zbierame migrantov stále bližšie líbyjskému pobrežiu," uviedol.

Takýto prístup podľa neho podporuje pašeráctvo. Obchodníci s ľuďmi posielajú na more čoraz viac ľudí, pretože vedia, že ich relatívne krátko po vyplávaní zachránia lode dobrovoľníkov, medzi ktorými operuje okrem iného aj plavidlo Lekárov bez hraníc.

Neziskovky podľa Leggeriho tiež odmietajú bližšiu spoluprácu s európskymi bezpečnostnými zložkami vrátane Frontexu. "Potom je oveľa zložitejšie získavať informácie o pašeráckych skupinách pomocou rozhovorov s utečencami," vysvetlil.

Podľa námestníka talianskeho ministra zahraničia Maria Gira však pohľad Frontexu vychádza z neznalosti utečeneckej problematiky. Tvrdí, že Frontex zle chápe takzvané "push" a "pull" faktory, ktoré v odbornej terminológii označujú dôvody, ktoré migrantov lákajú k ceste cez Stredozemné more, a situácie, ktoré ich nútia opustiť vlasť.

"Keď vezme matka svoje malé dieťa na loď, nerobí to na základe žiadneho pull faktora. Máme tendenciu si myslieť, že utekajú kvôli extrémnej chudobe. Tak to však nie je. Tí, ktorí sa vydajú na cestu, si môžu dovoliť zaplatiť sedem tisíc eur," vysvetľuje. Dôvodom k úteku sú podľa neho vojnové konflikty či prenasledovanie v domovských krajinách utečencov.

Giro tiež odmieta obvinenia, že by neziskovky pomáhali pašerákom. "Nemyslím si, že by mimovládne organizácie boli v kontakte s pašerákmi. To je zavádzajúca kontroverzia. Dobrovoľníci nikdy nevstupujú do líbyjských vôd, to je proste fakt," povedal Giro portálu The Guardian a dodal, že Frontex nemá pre svoje obvinenia žiadne dôkazy.

Hon za vďakou populistov?

Súhlasí s ním aj generálny riaditeľ Lekárov bez hraníc Arjan Hehenkamp. Vyhrotená rétorika Frontexu má podľa neho za cieľ znížiť finančné dotácie na pomoc utečencom v Stredozemnom mori. "Migračný prúd v Stredozemnom mori bude pokračovať aj vtedy, ak sa odtiaľto stiahneme. Výsledkom bude to, že sa utopí viac utečencov alebo ich budú musieť zachraňovať komerčné plavidlá," myslí si.

Za umelo vytvorenou kauzou je podľa neho tiež snaha Európskej únie zavďačiť sa pravicovo-populistickým hnutiam, ktoré požadujú rázne pritvrdenie prisťahovaleckej politiky. Únia preto súhlasí so zadržiavaním utečencov v neľudských podmienkach líbyjských miest zadržania, čo Giro považuje za chladnokrvnú vypočítavosť politikov.

Utečenci musia zostať v Líbyi, plánuje EÚ

Európska únia plánuje zmiernenie prílivu utečencov spoluprácou s chatrnou líbyjskou vládou podporovanou OSN. Hodlá prispieť stovkami miliónov eur. Peniaze majú udržať utečencov v Líbyi. Táto stratégia sa však stretla s odporom charitatívnych a neziskových organizácií. Podľa nich utečenci v Líbyi trpia v neľudských podmienkach na území obsadenom ozbrojencami.

"V Líbyi nemá nikto nič pod kontrolou. Nie sme vo fáze, kedy by sme mohli kontrolovať pašerácky trh. Dúfame, že v budúcnosti sa do líbyjských miest zadržania dostanú medzinárodné organizácie. Do toho však máme ešte ďaleko," myslí si Giro.

Z lodí pri líbyjskom pobreží bolo tento rok zachytených približne 23-tisíc migrantov, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka nárast o 60 percent. Odhaduje sa, že pri pokuse zdolať Stredozemné more a dostať sa do Európy sa tento rok utopilo asi 600 utečencov. Do Talianska sa vlani dostalo 181-tisíc migrantov, čo je asi polovica z tých, ktorí dorazili do Európy po mori. Na ceste celkom zahynulo viac ako 4 580 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:28