Reuters
StoryEditor

Jeden úder nestačí, vyzývajú Trumpa po útoku na Asada sýrski rebeli

07.04.2017, 13:55
Autor:
ahaaha
Predstavitelia sýrskej opozície uvítali americký útok na vládnu leteckú základňu v provincii Homs.

Washington zároveň nabádajú k ďalším úderom proti zvyšným leteckým základniam, z ktorých jednotky prezidenta Asada útočia na povstalecké pozície.

"Úder na jednu leteckú základňu nestačí, na civilistov útočia z ďalších 26 základní. Svet by sa mal spojiť a zachrániť sýrsky ľud z pazúrov vraha Asada a jeho pomocníkov," uviedol podľa agentúry AFP Muhammad Allúš, predák povstaleckej frakcie Džaíš al-Islam (Armáda islamu), ktorá pôsobí na predmestí Damasku.

Prvú vojenskú akciu USA proti režimu sýrskeho prezidenta Asada v priebehu šesťročnej občianskej vojny privítali aj ďalšie povstalecké skupiny. "Americký úder proti vražedným nástrojom Asada je prvým krokom na správnej ceste v boji proti teroru. Dúfame, že v nej budú pokračovať," uviedol Isam Rais, hovorca povstaleckej skupiny Južný front.

​"Podľa môjho názoru to bol politický odkaz. Tento odkaz bol určený Rusku a tam mu porozumeli," dodal predstaviteľ koalície, ktorá bojuje s Asadovým režimom v provincii Dará v juhozápadnom cípe Sýrie a je financovaná Spojenými štátmi, Francúzskom či Jordánskom.

"Vítame každý krok, ktorý ukončí režim páchajúci tie najhoršie zločiny histórie," vyhlásil plukovník Ahmed Osman z Divízie Sultána Murada, najväčšej turkménskej milície operujúcej na severe Sýrie, ktorej poskytuje výzbroj a financie Ankara a ktorá v poslednej dobe bojovala proti Islamskému štátu či kurdským jednotkám.

Niektorí priaznivci opozície majú ale strach, že Asadov hnev sa obráti proti nim. "Sme prekvapení, sme šťastní a bojíme sa," povedal CNN sýrsky novinár Hadí al-Abdulláh. "Bojíme sa, že režim sa pomstí na civilistoch, ako to má v povahe," uviedol muž, ktorý bol podľa svojich slov v utorok zasiahnutý chemickým útokom v provincii Idlíb.

Spojené štáty v noci na piatok stredoeurópskeho času zaútočili na Asadove sily. Americká armáda vypálila zrejme 59 striel s plochou dráhou letu na základňu aš-Šajrát v provincii Homs, z ktorej bol podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa vykonaný utorkový chemický útok v meste Chán Šajchún, pri ktorom zomreli desiatky ľudí.

01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:51