erdoganReuters
StoryEditor

"Zvíťazila celá krajina." Turecký prezident Erdogan poďakoval voličom, výsledok označil za historický

16.04.2017, 23:00
Autor:
TASRTASR
Turecký ľud prijal "historické rozhodnutie" tým, že vyjadril podporu ústavným zmenám, ktoré posilnia právomoci prezidenta.

Novinárom a svojim prívržencom to dnes v Istanbule povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zároveň poďakoval všetkým voličom, ktorí v referende odovzdali svoj hlas.

"Zvíťazila celá krajina," povedal Erdogan a pripomenul, že odhlasované zmeny nevstúpia do platnosti okamžite, ale až po parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať v roku 2019. Dnešné rozhodnutie voličov v referende je právne záväzné.

Erdogan umlčal odporcov

Odporcom doposiaľ neoficiálnych výsledkov referenda Erdogan odkázal, aby sa ich bagatelizovať ani nepokúšali, lebo to "bude márne". Turecký prezident podľa agentúry AP uviedol, že na dnešnom referende sa zúčastnilo 86 percent oprávnených voličov, pričom za ústavné zmeny hlasovalo o 1,3 milióna ľudí viac než proti nim.

Erdogan svojim prívržencom zároveň povedal, že po dnešnom hlasovaní sa bude ako vôbec prvou otázkou zaoberať znovuzavedením trestu smrti v Turecku a je možné, že v tejto veci vyhlási referendum.

​Na základe doposiaľ sčítaných takmer 99,5 percenta odovzdaných hlasov podporilo významné posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský 51,37 percenta oprávnených voličov. S uvedenými zmenami naopak nesúhlasí 48,63 percenta Turkov, čo vyplýva z výsledkov priebežne zverejňovaných agentúrou Anadolu na špeciálnej volebnej webstránke.

Potvrdenie výsledkov referenda

Víťazstvo zástancov ústavných zmien v referende podľa predbežných oficiálnych výsledkov potvrdil predseda ústrednej volebnej komisie Sadi Güven, informovala agentúra DPA.

Tureckí voliči sa mali v dnešnom referende paušálne vyjadriť k 18 navrhovaným ústavným zmenám. Podľa schválených nových pravidiel bude prezident nielen hlavou štátu, ale aj vlády, pričom funkcia premiéra zanikne. Prezident, ktorý už nebude nadstranícky ako doteraz, dostane právomoc bez súhlasu parlamentu vydávať dekréty so silou zákona a získa aj výrazný vplyv na súdnictvo.

Výsledky referenda už čiastočne spochybnili dve turecké opozičné strany - Republikánska ľudová strana (CHP) a Ľudovodemokratická strana (HDP) -, ktoré žiadajú prepočítanie odovzdaných hlasov.

01 - Modified: 2024-05-18 14:21:46 - Feat.: - Title: Erdogan udelil milosť generálom väzneným za vojenský prevrat 02 - Modified: 2024-05-17 19:53:12 - Feat.: - Title: Spoločnosť Turkish Airlines obnovuje pravidelné lety do Kábulu 03 - Modified: 2024-05-16 10:23:47 - Feat.: - Title: Z Bratislavy sa od včera lieta priamo do Istanbulu. Od soboty pribudne linka do Antalye 04 - Modified: 2024-05-15 12:31:13 - Feat.: - Title: Erdogana znepokojuje vývoj na Blízkom východe: Ak Izrael porazí Hamas, skôr či neskôr sa zameria na Turecko 05 - Modified: 2024-05-13 18:26:23 - Feat.: - Title: Erdogan vedľa gréckeho premiéra potvrdil, že z niekdajšieho chrámu bude mešita
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 15:21