Reuters
StoryEditor

Ku Kimovej ríši sa stiahli armády mocností. Rusko poslalo ťažkú techniku, Čína 150-tisíc vojakov

21.04.2017, 20:10
Autor:
ČTKČTKfasfas
Podľa expertov by Pchjongjang mohol v blízkej dobe uskutočniť ďalšiu jadrovú skúšku.

Moskva začala vo štvrtok presúvať ťažkú ​​vojenskú techniku ​​smerom k svojej krátkej hranici s KĽDR. Na zvyšujúce sa napätie medzi Severnou Kóreou a USA reagovala aj Čína. Minulý týždeň mala k hraniciam s KĽDR vyslať 150 tisíc vojakov, v stredu boli v bojovej pohotovosti jej vzdušné sily. Aj Južná Kórea v piatok oznámila, že uviedla svoje ozbrojené sily do stavu zvýšenej ostražitosti.

Na videu, ktoré zverejnil východoruský spravodajský portál DVHab.ru, je vidieť vlaky s raketovými systémami zem-vzduch typu Tor. Nákladné vlaky nahrali svedkovia v meste Chabarovsk, odkiaľ mierili smerom k Vladivostoku, ktorý leží iba 160 kilometrov od hranice so Severnou Kóreou.

"Toto je tretí vlak, ktorý sme videli len od dnešného rána," hovorí po rusky autor záberov. Podľa spravodajského webu sú miestni obyvatelia "v panike" kvôli rádioaktívnemu spádu, ak by v blízkosti ruského územia explodovala jadrová bomba. Reagujú tým podľa webu Rádia Slobodná Európa (RFE) na vyhlásenia USA či KĽDR ohľadom možných preemptívnych útokov v minulých dňoch a týždňoch.

Podľa vladivostockej agentúry Vostok Media je svedectiev o presunoch Rusov viac. Na spojnici Chabarovsku s Vladivostokom je vidieť obrnené transportéry, helikoptéry a ďalšiu techniku. Podľa hovorcu ruskej armády Alexandra Gordejeva ide o súčasť "rutinného" vojenského cvičenia, napísal web RFE.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok odmietol správy médií o údajných presunoch ruskej techniky a vojakov k hraniciam KĽDR komentovať. Nasadzovanie ruských vojakov v rámci Ruska nie je verejnou záležitosťou, povedal Peskov podľa agentúry RIA.

Čína v pohotovosti

Na zvyšujúce sa napätie medzi Severnou Kóreou a USA reagovala aj Čína. Minulý týždeň mala podľa juhokórejských médií k hraniciam s KĽDR vyslať 150 tisíc vojakov. Spravodajský portál CNN s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerického ministerstva obrany napísal, že čínske útočné bombardéry schopné niesť riadené strely boli v stredu uvedené do stavu pohotovosti. Podľa Spojených štátov ide o dôkaz, že najbližší spojenec KĽDR Čína pripravuje reakciu na potenciálny konflikt na Kórejskom polostrove.

Čína, ktorá bola po dlhé roky najbližším diplomatickým spojencom KĽDR a hlavným poskytovateľom pomoci tejto chudobnej krajine, stále ostrejšie kritizuje severokórejský jadrový a raketový program. Na druhej strane sa ale usiluje o zachovanie stability na Kórejskom polostrove. Obáva sa, že v prípade kolapsu Severnej Kórey by cez hranicu do Číny začali prúdiť tisíce utečencov.

Napätie zvyšujú aj vojenské cvičenia

Severná Kórea a americký prezident Donald Trump vystupňovali v posledných týždňoch svoju rétoriku. Americká vláda a Trump dali opakovane najavo, že sú odhodlaní prinútiť KĽDR k ukončeniu zbrojných programov všetkými prostriedkami, vrátane vojenských. KĽDR však vykonala cez víkend nový neúspešný raketový test a vyhlásila, že bude v testovaní rakiet pokračovať.

Vo štvrtok severokórejský oficiálny denník Rodong Sinmun pohrozil Spojeným štátom mocným odstrašujúcim útokom, ktorý "premení americkú pevninu na popol". Americký minister obrany James Mattis v piatok v reakcii povedal, že vyhlásenia KĽDR sú provokatívne, ale v minulosti sa ukázali ako plané a nemožno im teda veriť.

Podľa expertov by Pchjongjang mohol v blízkej dobe uskutočniť aj ďalšiu jadrovú skúšku. Severná Kórea často svoje zbrojné testy vykonáva pri príležitosti dôležitých výročí. Tým najbližším je 85. výročie založenia kórejskej ľudovej armády, ktoré pripadá na utorok 25. apríla, uviedol podľa agentúry Reuters hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie I Tuk-heng.

Napätie na Kórejskom polostrove zvyšuje aj fakt, že severokórejská armáda práve dokončuje svoje zimné vojenské cvičenie a americké a juhokórejské letectvo uskutočňuje spoločné manévre. Spoločné cvičenia Južnej Kórey a USA Severná Kórea často označuje za nácvik invázie.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 05 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 22:03