uss michiganReuters
StoryEditor

Američania ukazujú Kimovi svaly. Po lietadlovej lodi zakotvila v Kórei jadrová ponorka

25.04.2017, 12:34
Autor:
fasfasČTKČTK
Do Južnej Kórey priplávala americká jadrová ponorka USS Michigan vyzbrojená balistickými strelami s jadrovými hlavicami.

Americkí predstavitelia jej cestu opísali ako ukážku sily v čase, keď majú USA veľmi napäté vzťahy s KĽDR až na pokraji otvoreného konfliktu. Do prístavu Pusan ​​ponorka pricestovala v utorok, keď Severná Kórea oslavuje 85. výročie založenia svojej armády rozsiahlym vojenským cvičení s ostrými streľbami.

Do juhokórejského prístavu Pusan ​​v utorok dorazila americká jadrová ponorka USS Michigan, oznámila agentúra AP. Návšteva je vopred plánovaná, ale plavidlo sa vraj nezapojí do žiadnych vojenských cvičení. Spolu s americkou lietadlovou loďou USS Carl Vinson, ktorá sa ku Kórejskému polostrovu blíži z juhu, tak ide predovšetkým o ukážku sily amerického námorníctva.

Vyzbrojená jadrovými hlavicami

Misiu lietadlovej lodi ohlásil prezident Donald Trump na začiatku apríla, hoci sa nakoniec ukázalo, že najskôr plávala opačným smerom. Zároveň ale hovoril aj o vyslaní ponoriek. "Máme ponorky. Veľmi mocné. Oveľa mocnejšie než je lietadlová loď, to vám môžem povedať," povedal stanici Fox News.

Analytici už vtedy hovorili o tom, že ponorky, o ktorých Trump hovoril patria do triedy Ohio, ktorej príkladom je práve USS Michigan. Sú vyzbrojené taktickými raketami a najmodernejšími komunikačnými zariadeniami. Michigan patrí medzi jednu zo štyroch amerických ponoriek, ktoré sú vyzbrojené balistickými strelami s jadrovými hlavicami.

V prvej dekáde tohto tisícročia americké námorníctvo ponorky vyzbrojilo konvenčnými zbraňami. Môžu preto mať v arzenále až 154 striel Tomahawk a schopnosť nepozorovane vylodiť špeciálnu jednotku SEAL až o 66 mužoch.

"Pre jadrové ponorky je najvhodnejšie operovať v miestach, kde je dostatočne hlboké dno, aby sa mohli v prípade potreby ponoriť a ukryť sa," vysvetlil americkej stanici CNN Carl Schuster, bývalý veliteľ spravodajského centra amerického pacifického veliteľstva. Dodal, že práve Japonské more východne od Kórejského polostrova je na to vhodné.

Manévre KĽDR k výročiu armády

Michigan priplával do Pusanu v čase, keď Severná Kórea organizuje pri príležitosti 85. výročia založenia svojej armády rozsiahle vojenské cvičenie s ostrými streľbami. Vyhrážala sa, že potopí jediným úderom lietadlovú loď USS Carl Vinson, ktorá už dorazila na spoločné cvičenie s japonskými torpédoborcami Ashigara a Samidare v západnom Pacifiku pri Filipínach.

Severokórejské manévre prebiehajú na východnom pobreží KĽDR okolo mesta Wonsan, údajne za účasti severokórejského vodcu Kim Čong-una. V súvislosti s utorňajším výročím západní politici špekulovali o možnosti ďalšieho severokórejského jadrového alebo raketového testu.

​V súvislosti s týmito obavami v utorok v Tokiu rokoval osobitný americký splnomocnenec pre Severnú Kóreu Joseph Yun s juhokórejskými a japonskými partnermi. Po stretnutí povedal, že akékoľvek kroky vo vzťahu ku KĽDR budú USA konzultovať a koordinovať so svojimi partnermi.

Juhokórejský zvláštny splnomocnenec pre bezpečnosť na Kórejskom polostrove Kim Hong-kjun v tejto súvislosti oznámil, že o možnostiach spolupráce pri riešení severokórejského problému rokoval s partnermi z Ruska a Číny.

01 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 04 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:23