StoryEditor

VIDEO: Je to akoby sa vrátil Stalin či Brežnev. Orbán musel v Bruseli čeliť plamennej kritike

27.04.2017, 14:48
Autor:
chocho
Maďarský premiér si v Bruseli vypočul plamennú kritiku na svoju osobu.

Viktor Orbán mohol byť v roku 1989 Emmanuelom Macronom Maďarska. Premiérovi nášho južného suseda to do očí v europarlamente povedal europoslanec a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt.

Hoci sa to z tohto výroku môže zdať, Verhofstadt Orbána ani zďaleka nechválil. Práve naopak. Podrobil ho tvrdej kritike. Video Verhofstadtovho prejavu má na Facebooku už takmer 36-tisíc zdieľaní a 41-tisíc lajkov.

Maďarskému premiérovi pripomenul jeho liberálne začiatky a aj to, že v jeho politickej mladosti mu pomohol Goerge Soros. Ten George Soros, proti ktorému dnes Orbán tvrdo brojí a ktorého univerzitu sa snaží z Maďarska vyštvať.

„Ale buďme úprimní, veľa sa od roku 1990 zmenilo,“ vyhlásil Verhofstadt. „Vy ste sa zmenili. Zavrhli ste svoje demokratické princípy a v podstate to hovoríte otvorene: Nechcem vytvoriť liberálnu demokraciu, ale chcem neliberálny štát.“

Ďalej vyčítal konkrétne kroky, ktoré Orbán v duchu tohto vyhlásenia urobil: Šikanovanie mimovládok, prenasledovanie kritických médií, budovanie múrov, vyhlásenia o treste smrti, či zákony proti univerzite v Budapešti.

„A moja otázka na vás je: Ako ďaleko zájdete? Čo bude ďalšie? Budete aj páliť knihy? Pred maďarským parlamentom na námestí Lajoša Košúta.“

Verhofstadt však v Orbánovi nevidí konzervatívca, ktorým sa maďarský premiér medzičasom stal, ale modernú verziu starých maďarských komunistov.

„Ekonomický protekcionizmus, nadmerný nacionalizmus, prudký nárast neliberalizmu. A vidíte nepriateľov všade v maďarskom štáte. Vidíte nepriateľov v energetickom sektore, vidíte nepriateľov v médiách, vidíte nepriateľov v mimovládnych organizáciách, teraz vidíte nepriateľov aj v akademickom svete. Presne ako keby boli Stalin alebo Brežnev späť. Ale tentokrát v Maďarsku.“

Následne Verhofstadt vyhlásil, že má väčší rešpekt pre euroskeptikov, ktorí tvrdia, že nemajú radi Európsku úniu, neuznávajú jej hodnoty a chcú z nej vystúpiť. Orbán podľa neho tiež nechce hodnoty Únie, ale peniaze z Únie áno.

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:56