Armáda tejto krajiny mala podľa odhadov k dispozícii vyše 35 miliónov bojaschopných mužov a v aktívnej službe bolo vyše 410-tisíc vojakov. Turecko disponovalo 3778 tankami a 7550 obrnenými vozidlami. Letectvo malo k dispozícii 1007 lietadiel a 445 helikoptér. Námorníctvo tureckej armády malo 194 plavidiel. Rozpočet pre tureckú armádu za rok 2015 bol takmer 18,2 miliardy dolárov.Reuters
StoryEditor

Z elity NATO sa stali utečenci. Tureckí vojaci žiadajú o azyl v Európe

29.04.2017, 18:15
Autor:
ertert
Ešte pred pár mesiacmi patrili k elite tureckej armády, ktorú reprezentovali vo vysokých postoch NATO. Po pokuse o prevrat v Turecku však dostali vyhadzov

Do vlasti sa vrátiť nemôžu, žiadajú preto o azyl v Európe. S rodinami sa snažia prežiť zo zmenšujúcich sa úspor. Azylové konanie však môžu skomplikovať vyostrené vzťahy medzi Ankarou a Bruselom

Stovky tureckých dôstojníkov slúžiacich na veliteľstvách NATO v Bruseli a v celom rade ďalších európskych krajín prišli o prácu po minuloročnom pokuse o prevrat, z ktorého Recep Tayyip Erdogan obvinil práve armádnych činiteľov. Vyhadzov v nasledujúcich mesiacoch dostali desaťtisíce ľudí po celom Turecku.

Erdoganov široký vplyv

Erdogan však dosiahol aj do zahraničia. Na situáciu už vlani na jeseň upozorňoval turecký brigádny generál Mehmet Yalinalp v e-maile adresovanom generálnemu tajomníkovi NATO Jens Stoltenbergovi. "Ani stovky tureckých armádnych pracovníkov na niekoľkých veliteľstvách NATO sa tejto katastrofe nevyhnú," uviedol k čistkám v armáde.

On sám prišiel o prácu už vlani v auguste. Dovtedy pracoval na základni vzdušných síl NATO v Nemecku. Turecká vláda na neho vydala zatykač kvôli údajnému napojeniu na autorov prevratu. Yalinalp však obvinenia, podobne ako všetci ostatní tureckí armádni dôstojníci v zahraničí, odmieta.

Výcvik v USA

Server Politico hovoril s mnohými ďalšími dôstojníkmi. Zo strachu z tureckých úradov si nepriali uviesť svoje mená. Mnohí mienia, že za ich vyhadzovom je absolvovaný výcvik v Spojených štátoch, kde žije duchovný Fethullah Gülen, ktorého turecký režim obviňuje zo zosnovania prevratu.

Erdogan po pokuse o puč vyhlásil výnimočný stav a nariadil všetkým vojakom a armádnym činiteľom, aby sa vrátili do práce. Mnohých však čakala výpoveď a ich mená putovali na čierny zoznam tureckej vlády. Jeden z dôstojníkov bol povolaný späť do Ankary. Myslel si, že mu nehrozí nebezpečenstvo. V Belgicku nechal manželku i deti. Vo vlasti bol zadržaný a rodina o ňom odvtedy nepočula.

Nefungujú zákony

Iný dôstojník reportérom prezradil, že si v Turecku najal rešpektovaného právnika, ktorý ho mal po návrate do krajiny obhajovať na súde. Miesto obhajoby sa dôstojníkovi dostalo jednoduchej rady: "Do Turecka sa nevracajte, zákony už tu nefungujú. Ak sa vrátite, môžu vás mučiť a môžete prísť o život. "

Stoltenberg pred časom potvrdil, že niekoľko tureckých dôstojníkov pracujúcich v Európe sa dostalo po pokuse o prevrat do problémov a teraz žiadajú o azyl. Zúfalí Turci sa však obávajú, že celý proces zdržia napäté vzťahy medzi Ankarou a Európskou úniou. "Jeden kamarát z belgického ministerstva zahraničia mi povedal, že sa máme pripraviť na dlhé čakanie," povedal jeden z oslovených dôstojníkov.

Spolu s rodinami tak žijú v neistote. Do Turecka, kde majú mnohí z nich príbuzných a kamarátov, sa možno už nikdy nevrátia. Manželka jedného z vojakov prezradila, že jej dcéry sa už tešili na návrat domov, manželovi totiž končila zahraničné misia. Ona sama sa vzdala svojej kariéry, aby mohol jej muž zaujať dôležitý post v NATO. "Teraz žijeme výhradne z úspor," oznámila.

Žijú z Mercedesu

V rovnakej situácii je rodina ďalšieho dôstojníka. Chystala sa na návrat domov, dokonca už do Turecka odoslala väčšinu svojho majetku. Teraz musí v Belgicku vyžiť z pomoci od známych a peňazí za nový Mercedes-Benz triedy C, ktorý si kúpila krátko pred plánovaným odchodom. "Auto sme predali. Vlastne môžeme povedať, že teraz žijeme z nášho mercedesu,"oznámila dôstojníkova manželka.

Situácia sa pre vojakov podľa všetkého nezlepší ani v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Erdogan získa po nedávnom referende a ústavných zmenách väčšiu moc nad celým radom štátnych sfér vrátane armády.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:37