StoryEditor

Američania odstrašujú Turkov, na ochranu Kurdov vyslali transportéry. Vykopeme im hrob, reaguje Erdogan

01.05.2017, 00:00
Autor:
ahaaha
Napätie medzi Washingtonom a Ankarou začali utorkové turecké nálety na kurdské pozície na severe Sýrie a Iraku.

Na hraniciach Sýrie a Turecka rastie napätie. Američania sem poslali obrnené vozidlá, aby Ankaru odradili od ďalších náletov na sýrske kurdské milície YPG.

Turecký prezident Erdogan znova vyzval Washington, aby Kurdov prestal podporovať. Cez víkend sa pri hraniciach objavili aj turecké transportéry.

Napätie začali turecké nálety

Napätie medzi Washingtonom a Ankarou začali utorkové turecké nálety na kurdské pozície na severe Sýrie a Iraku.

Ankara tvrdí, že pri nich zabila 90 kurdských bojovníkov, kurdské údaje sú o dosť nižšie. Milície YPG oznámili, že pri utorňajších náletoch zomrelo dvadsať ľudí.

Kým Američania považujú kurdské milície YPG za cenného spojenca v boji proti Islamskému štátu, pre Ankaru sú to teroristi bojujúci za vznik nezávislého Kurdistanu, a to aj na juhovýchode Turecka.

"YPG, a vy dobre viete, kto ich podporuje, na nás útočia mínometmi. Vykopeme im hrob, nič nás v tom nezastaví," pohrozil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

​Už v piatok sa objavili zábery konvoja tureckých nákladiakov s vojenskými vozidlami.

Podľa agentúry IHA konvoj mieril na základňu v provincii Sanlifura, ktorá je vzdialená asi 50 kilometrov od sýrskeho mesta Tal Abjád kontrolovaného YPG.

Agentúra dodala, že tieto jednotky môžu byť v prípade potreby nasadené proti sýrskym militantom.

Agentúra Reuters zverejnila zábery amerických transportérov na severe Sýrie. Fotografie boli nasnímané v mestách Kámišlí, Amudi či Darbasíja ležiacich pri tureckej hranici.

Predstavitelia YPG rozmiestnenie amerických transportérov označili za vytvorenie "nárazníka" medzi nimi a Turkami. Na snímkach je vidieť, že americké transportéry sprevádza konvoj áut kurdskými vlajkami.

Erdogan chce o probléme hovoriť s Trumpom

Americké ministerstvo zahraničia minulú stredu nad tureckými náletmi na Kurdmi vyjadrilo znepokojenie.

Američania poukázali na to, že Turecko je členom medzinárodnej koalície zapojené do boja proti IS, avšak svoje akcie proti Strane kurdských pracujúcich (PKK) s touto koalíciou nekonzultovalo.

"Koalícia tie nálety neschválila, viedli k strate životov v radoch našich spojencov," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničia Mark Toner.

Erdogan chce o probléme hovoriť s prezidentom USA Donaldom Trumpom, s ktorým by sa mal stretnúť na budúci mesiac.

"Povieme svojim amerických priateľom, aby zo sebou nebrali teroristov," poukázal na fakt, že kurdské jednotky sa teraz s pomocou spojeneckých náletov blížia k mestu Rakka, bašte Islamského štátu v Sýrii.

"Amerika, koaličné sily a Turecko môžu spojiť sily a Rakka sa pre Daeš stane hrobom," dodal turecký prezident, pričom použil arabské meno pre IS.

Turecká armáda oznámila, že pri náletoch v severnom Iraku zabila 14 bojovníkov separatistickej PKK.

Erdogan vyhlásil, že pri úderoch v severnom Iraku turecká armáda pripravila v poslednej dobe o život už 220 kurdských bojovníkov.

Iracká vláda opakovane žiada, aby Turecko ukončilo letecké útoky proti kurdským bojovníkom v severnom Iraku. Bagdad nálety označuje za porušovanie suverenity krajiny.

SDF postupujú k Rakke

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) arabsko-kurdské sily SDF podporované Spojenými štátmi kontrolujú už viac ako polovicu severosyrského mesta Tabka, ktoré obsadili radikáli z takzvaného Islamského štátu. Tabka predstavuje pre SDF kľúčovú prekážku na ceste k Rakke.

Koalícia Sýrske demokratické sily (SDF), ktorej významnou zložkou sú kurdské milície YPG, obkľúčila mesto na začiatku mesiaca a v pondelok do neho bojovníci SDF prvýkrát prenikli. SDF v nedeľu uviedla, že jej bojovníci obsadili ďalších šesť štvrtí.

Strategicky významná Tabka, ku ktorej prilieha najväčšia priehrada v Sýrii, leží asi 50 kilometrov od mesta Rakka.

Radikáli z Islamského štátu podľa SOHR teraz majú pod kontrolou už len severnú časť mesta v blízkosti priehrady na Eufrate.

Tvrdé boje zvádzali milície SDF v Tabke aj cez víkend, uviedol šéf SOHR Rami Abdar Rahmán. Radikáli podľa neho kladú tuhý odpor a proti bojovníkom SDF nasadzujú predovšetkým bezpilotné lietadlá.

Používajú tiež samovražedných útočníkov a vozidlá s výbušninami.

mapa mapa

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:36