StoryEditor

Aféra v nemeckej armáde narastá, symboly wehrmachtu boli v ďalších kasárňach

07.05.2017, 00:00
Autor:
ČTKČTKiDnesiDnes

V Nemecku sa rozrastá škandál pravicového extrémizmu vojakov, z ktorých jeden zrejme plánoval aj teroristický útok. Predmety oslavujúce nacistickú armádu totiž vyšetrovatelia najnovšie našli aj v ďalších nemeckých kasárňach, informoval v portál Spiegel Online.

Experti objavili v budove armády v meste Donaueschingen na juhozápade Nemecka pred kantínou vitrínu s prilbami príslušníkov nacistických jednotiek.

Éra wehrmachtu?

V rovnakom areáli sa našla aj vyzdobená miestnosť pripomínajúca éru wehrmachtu. Snímky urobené inšpekciou dostalo na stôl ministerstvo obrany.

Nedávno bola na francúzsko-nemeckej základni v Illkirch odhalená izba s namaľovanými nacistickými vojakmi v hrdinských pózach.

Neskôr sa tu našla aj strelná zbraň s vyrytým hákovým krížom.

Na základni slúžil zatknutý 28-ročný nemecký nadporučík Franco A., ktorý je podozrivý z prípravy teroristického útoku, ktorý chcel zvaliť na migrantov.

Preto sa na konci roka 2015 nechal v Nemecku registrovať ako sýrsky utečenec, ale úrady jeho podvod a dvojitý život odhalili. Nelegálne si tiež zohnal zbraň a podľa vyšetrovateľov odcudzil z armádnych zásob zhruba tisíc kusov munície.

V nemeckej armáde môžu byť stovky extrémistov

Nemecké médiá upozornili, že nadriadení Franka A. mali už pred niekoľkými rokmi jasné indície o jeho extrémizme, ale nijako rázne nezakročili.

Historik, ktorý na žiadosť armády posudzoval vojakovu magisterskú prácu, totiž konštatoval, že nejde o odborný text, ale rasistickú výzvu.

Franco A. v práci varoval pred miešaním rás, prisťahovalectvom, ktoré označoval za genocídu, alebo pred emancipáciou žien, v ktorej videl ohrozenie rodiny a tým aj oslabenie národa.

Nemecké médiá naznačujú, že okolo Franka A. mohla existovať skupina až štyroch podobne zmýšľajúcich vojakov.

Hovorca ministerstva obrany nedávno uviedol, že v súčasnosti existuje podozrenie voči 280 vojakom, že sú pravicovými extrémistami. Nemecká armáda má zhruba 177-tisíc členov. V rokoch 2012 až 2016 ich kvôli pravicovému radikalizmu muselo osemnásť odísť.

Kvôli rozrastajúcemu sa škandálu rastie tlak na ministerku obrany Ursulu von der Leyen z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

Ministerka kvôli kauze dokonca zrušila dvojdňovú návštevu Spojených štátov, a namiesto nej zavítala do Illkirchu. Armáda nedávno riešila aj problémy so šikanovaním.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:21